Головна » 2011 » Март » 27 » Вічнозелені хвойні здатні допомогти людині «глобально утеплити» планету
12:23
Вічнозелені хвойні здатні допомогти людині «глобально утеплити» планету
Глобальне потепління, тайга, хвойні дерева    Екологи виявили зміни в територіально-видовому складі російської тайги. Вони виражаються в збільшенні частки вічнозелених хвойних і зменшенні кількості модринових дерев, що може спровокувати серйозний стрибок глобального потепління.

Росіяни хвойні бореальні ліси, або тайга, покривають площу, порівнянну з територією Сполучених Штатів. Ці ліси давно є предметом дослідження екологів. Адже те, як такі величезні деревні масиви відповідають на зміни в навколишньому середовищі (наприклад, на глобальне потепління), безпосередньо відбивається на «самопочуття» всієї біосфери.

Вчені з Університету Віргінії звернули увагу на те, як змінювався територіальний і видовий склад тайги протягом останніх десятиліть. За словами екологів, модринові породи поступово зміщуються на північ, а їх місце займають йдуть слідом вічнозелені хвойні. Як пояснюють дослідники в своїй статті в журналі Global Change Biology, справа тут ось в чому. Модрини скидають на зиму свої голки, таким чином, абсолютно не перешкоджаючи формуванню потужного снігового покриву на землі. Сніг ж дуже добре відбиває сонячні промені, що вносить істотний внесок у підтримання низької температури протягом зими. А ось вічнозелені ялини і сосни служать в холоди чимось на зразок теплових акумуляторів, зберігаючи певний високий рівень тепла в земної поверхні. Утримання тепла створює хороші умови для вічнозелених, які поступово витісняють модрини.

Враховуючи загальну глобальне потепління, ми маємо систему з позитивним зворотним зв'язком. Тепло дає перевагу вічнозеленим хвойним, які, у свою чергу, ще сильніше «утеплюють землю» там, куди прийшли. Математична модель повністю підтвердила результати спостережень і статистики: модрини відступають на північ тайги, за ними йдуть все більш поширюються сосни та ялини.

Тут треба згадати ще й про те, що хвойні бореальні ліси ростуть на території вічної мерзлоти, де в замороженому стані зберігаються великі поклади діоксиду вуглецю - всім відомого парникового газу. Захоплення земель теплолюбними вічнозеленими породами призведе до перебудови грунтів і вивільнення CO2 в атмосферу в обсязі приблизно 15% від його нинішнього змісту в повітрі. Далі слідують апокаліптичні сценарії планетарних масштабів ...

Все це не стільки переконує нас - в сотий раз - в шкоді глобального потепління, скільки вказує на те, що людині не обов'язково зі шкіри геть лізти, щоб розхитати тонкі налаштування в біосфері. Досить одного необережного руху.

Підготовлено за матеріалами ScienceDaily.
Фото: mobilmusic.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 5111 | Додав: wiktor | Теги: хвойні дерева, глобальне потепління, тайга | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar