Головна » 2014 » Март » 12 » Виявлено неконтрольований викид озоноруйнуючих речовин
09:27
Виявлено неконтрольований викид озоноруйнуючих речовин
  Над озоновим шаром нависла нова загроза : збільшення роз'їдаючих його хлорфторвуглеводнів (CFC), особливо чотирьох їх різновидів , яких раніше в атмосфері не бачили. Виробництво CFC було повністю згорнуто відповідно до міжнародної угоди , але в Монреальський протокол пробралася обмовка , через яку неясно чи заборонено CFC - 113а (одне з тільки що виявлених речовин), чи дозволено .
  Йоганнес Лаубе з Університету Східної Англії ( Велика Британія) та його колеги повідомляють про виявлення чотирьох руйнуючих озон речовин за результатами аналізу повітря , замкненого у гренландскому снігу , і зразків повітря з Тасманії. Суть відкриття в тому , що CFC - 112 , CFC - 112a , CFC 113a і HCFC - 133a вироблялися в Північній півкулі , але невідомо , де і ким.
  Найбільшу тривогу викликає CFC - 113a . Обсяг викидів цього з'єднання відносно малий, але швидко збільшується : з 2010 по середину 2012 року він зріс більш ніж удвічі. Ця речовина використовується в якості сировини для виробництва гідрофторвуглеців , широко застосовуються як замінник CFC в системах кондиціонування повітря і деяких інсектицидах .
  Всі чотири речовини заборонені Монреальським протоколом 1987 року. Однак , за словами пана Лаубе , щодо CFC - 113a є застереження , що дозволяє підприємствам робити для них виняток. Озоновий секретаріат Організації ООН з навколишнього середовища в 2003 році отримав звіт про використання CFC - 113a у виробництві пестицидів , але так і не оприлюднив відомості про кількість викидів.
  Тому , говорить Лаубе , невідомо : чи то перед нами результат діяльності , на яку було отримано дозвіл , чи то вказівка ​​на нелегальне виробництво . Так чи інакше , ясно одне : викиди ростуть швидко. Поки , за відомостями Мартіна Чіпперфілда з Лідського університету ( Великобританія ) , вони не перевищують 1 % того показника , який існував до Монреальського протоколу. « І не можна допустити , щоб вони стали істотними » , - додає Стів Монцка з Національного управління досліджень океанів і атмосфери ( США ) .
  Проте пан Лаубе все одно б'є тривогу. Він переконаний , що відкрилася тільки верхівка айсберга : «Ми ще не визначили обсяг викидів , але знайшли вже десятки залишених невідомими озоноруйнуючих речовин , і пошук триває».
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Geosciences .
  Підготовлено за матеріалами NewScientist .
Фото: http://www.hausblog14.ch/wp-content/uploads/cfc_bg.jpg
Джерело: http://compulenta.computerra.ru/zemlya/ekologiya/10011935/
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 1609 | Додав: wiktor | Теги: Атмосфера, CFC, озон, речовини, Лаубе, Руйнування | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar