Головна » 2011 » Ноябрь » 4 » Вимирання плейстоценової фауни було випадкове
20:11
Вимирання плейстоценової фауни було випадкове
   вимирання тварин, льодовиковий період, фауна, плейстоцен Вчені з'ясували, що вимирання плейстоценової мегафауни після завершення льодовикового періоду 11700 років тому було випадковим
  На даний момент в науковому середовищі немає однозначної думки, чому багато видів тварин після завершення останнього льодовикового періоду вимерли, пише Lenta.ru. Згідно з однією з теорій, причиною послужили різкі кліматичні зміни. Інша теорія припускає, що істотний внесок в винищування мегафауни внесли стародавні люди. Обидві ці гіпотези піддавалися сумніву.
  В рамках нової роботи вчені проаналізували динаміку зміни популяцій мамонтів, шерстистих носорогів, диких коней, північних оленів, степових зубрів і вівцебиків одночасно в Європі, Азії та Північній Америці. В результаті вони прийшли до висновку, що кожен вид тварин по-своєму, іноді дуже специфічно, реагував на кліматичні зміни і впливу людини. У роботі окремо наголошується, що таке масштабне дослідження не змогло виявити генетичні ознаки, які могли б відрізняти знаходяться на межі вимирання види від «здорових». Також вимирання виявилося не пов'язаним з розміром ареалу.
  За словами вчених, процес вимирання нагадував лотерею.
  «Дуже схоже, що процес випадковий. Якщо б цей «експеримент» можна було б запустити ще раз, то, хто знає, можливо упряжку Санта-Клауса тягнули б зовсім не олені, а, наприклад, шерстисті мамонти », - говорить один з авторів дослідження, Еске Віллерслев.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://focus.ua
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 1779 | Додав: wiktor | Теги: фауна, плейстоцен, льодовиковий період, вимирання тварин | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar