Головна » 2011 » Февраль » 17 » Чорнобильський "заповідник"
10:21
Чорнобильський "заповідник"
Чонобиль, заповідник, ЧАЕС, фауна, 30 км, зона ураження   Чорнобиль є "зручним" полігоном для вчених-дослідників, які вивчають вплив радіації на біологічні системи. Щороку публікуються нові захоплюючі результати досліджень.

У 2009 році Тімоті Муссо біолог університету Південної Кароліни, повернувшись з Чорнобиля, оприлюднив результати досліджень ентомофауни 30-кілометрової зони відчуження ЧАЕС. За даними проведених досліджень радіація як і раніше робить істотний вплив на чисельність комах. Вченим була встановлена кореляція між рівнем радіації і чисельністю багатьох комах. За даними отриманими в результаті наукових пошуків чисельність більшості видів комах істотно знижувалася в міру наближення до епіцентру аварії.

У 2010 році, Тімоті "дістався" і до Чорнобильської орнітофауни. Біологом був вивчений мозок 550 птахів, що належать до 48 різних видів. Згідно з отриманими в ході досліджень результатами, мозок птахів, що мешкають у Чорнобиля був на 5% менше, ніж у птахів, які населяють екологічно благополучні території. На думку автора досліджень хронічний вплив малих доз радіації призводить до зниження когнітивних здібностей птахів.

Проте не все так погано. У багатьох живих організмів з'явилися захисні пристосування, які дозволяють протистояти підвищеному рівню радіації.

Раніше українські дослідники виявили два види хробаків (Nais pardalis і Nais pseudobtusa), особи яких стали "віддавати перевагу" статеве розмноження. Причому відсоток гермафродитних особин цих видів зменшувався в міру наближення до епіцентру вибуху.

Статеве розмноження значно підвищує ефективність природного відбору, прискорюючи відбраковування шкідливих і "закріпленню" корисних мутацій, що сприяє появі особин більш пристосованих до високого радіаційного фону.

Вивчення нашими вченими рудих полівок (Clethrionomys glareolus), що мешкають в зоні відчуження ЧАЕС, також свідчать про появу в результаті природного відбору особин, клітини кісткового мозку яких більш стійкі до шкідливої дії іонізуючого випромінювання.

Природа "зализує рани", як на рівні геному, так і на рівні екосистем. Чисельність популяцій багатьох видів тварин стала такою, якою вона була до того, як сюди прийшла людина. Раніше ми публікували відео про річку Прип'ять, буквально кишить рибою.

Не буде великою помилкою якщо сказати, що Чорнобиль - це найефективніший "заповідник". За 25 років тут не було жодного випадку "браконьєрства", як втім і будь-якого мало незначимої посягання на природу.

Повсякденна господарська діяльність людини не менш згубна для дикої природи, ніж радіація. Статус Чорнобильської катастрофи охороняє тутешню природу краще всякого природоохоронного законодавства.

І на закінчення цікаве відео про співіснування домашніх і диких тварин у залишених населених пунктах передмість Чорнобиля.
Фото: sergworld1.ya.ru
Джерело: http://www.priroda.su
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3412 | Додав: wiktor | Теги: фауна, зона ураження, 30 км, Чонобиль, ЧАЕС, заповідник | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar