Головна » 2011 » Март » 29 » Отримано нові свідчення на користь раннього антропогенного впливу на клімат
09:32
Отримано нові свідчення на користь раннього антропогенного впливу на клімат
палеоклімат, льодовиковий період, антопогенний вплив, зміна клімату    Вчені виступили з новими доказами на підтримку спірної ідеї про те, що вплив людства на клімат почалося не в період промислової революції, а тисячі років тому.

Запропонована палеокліматологами Вільямом Раддіманом з Університету Вірджинії (США) в 2003 році теорія говорить, що людська діяльність скасувала неминуче наступ чергового льодовикового періоду і допомогла сформуватися щодо сталого клімату, який ми маємо сьогодні.

Головний аргумент - цікава тенденція в історії атмосферної концентрації двоокису вуглецю і метану в голоцені - отримав розвиток близько 11 тис. років тому. У попередні міжльодовикові періоди рівень вуглекислого газу спочатку різко зростав, а потім поступово знижувався, поки не стартував новий льодовиковий період. Голоцен почався так само, як і всі інші міжльодовикові періоди, а потім, близько 8 тис. років тому, курс раптово змінився, і концентрація CO2 почала зростати. Те ж саме відбулося з метаном десь 5 тис. років тому. Приблизно тоді ж людство активно переходило до сільського господарства. Вільям Раддіман не вважає це випадковим збігом: на його думку, розчищення землі і зрошення призвели до викиду величезної кількості парникових газів.

Гіпотеза неодноразово піддавалася різкій критиці: мовляв, людська популяція була для цього занадто мала. Але пан Раддіман і його колеги не відступають. Вони підготували серію робіт, яку планується опублікувати в спеціальному випуску журналу Holocene в кінці цього року. А поки деякі висновки були представлені на конференції Американського геофізичного союзу, присвяченій клімату, географії та цивілізаціям давнини.

Одне з досліджень, проведене Йедом Капланом з Федеральної політехнічної школи Лозанни (Швейцарія) і його колегами, передбачає, що сільське господарство мало набагато більший вплив, ніж вважалося. На підставі історичних та археологічних даних учені побудували комп'ютерну модель для аналізу змін у землекористуванні з плином часу. На відміну від більшості попередніх досліджень, показано, що люди розчищали набагато більше землі на ранній стадії переходу до сільського господарства, а потім, коли землі стало мало, довелося винаходити нові технології, і площа розчищення зростала поступово. «Люди зазвичай ліниві, - говорить пан Каплан. - Вони інтенсифікують виробництво тільки в тому випадку, якщо змушені це робити ». В результаті викидів вуглекислого газу виявилися приблизно в два рази більше в порівнянні з попередніми оцінками.

Г-н Раддіман і його колеги також виступили з критикою гучного дослідження, проведеного Бернських університетом (Швейцарія) під керівництвом Томаса Стокера (див. також тут). (Між іншим, пан Стокер - співголова Першої робочої групи Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату.) Вчені відштовхувалися від того факту, що рослини переважно засвоюють ізотоп вуглецю 12С, змінюючи співвідношення ізотопів 12С і 13С в атмосфері. Томас Стокер і його команда проаналізували зразки антарктичного льоду і не виявили жодних доказів змін, які можна було б очікувати, якби вуглець-12 при підсічно-вогневого землеробстві викидався в атмосферу в кількостях, передбачених паном Раддіманом.

Вільям Раддіман і Йед Каплан вказують на те, що пан Стокер недооцінив кількість вуглецю-12, поглиненого торфовищами. Він виходив з того, що в пізньому голоцені в них було заховано 40 гт вуглецю, тоді як деякі вчені оцінюють цей обсяг в 280 гт і більше. Однак Стокер продовжує стверджувати, що це нічого не вирішує.

Інше дослідження, проведене під керівництвом Доріана Фуллера з Університетського коледжу в Лондоні (Великобританія), проаналізувало викиди метану в Південно-Східній Азії. За словами вчених, поширення рису могло нести відповідальність за 80% зростання атмосферного метану тисячу років тому. А до цього головну роль відігравало тваринництво.

Навпаки, Джой Сінгерейер з Брістольського університету (Великобританія) і її колеги нещодавно показали, що пригоди метану в голоцені можна пояснити змінами обертання Землі і тропічними джерелами.

Судячи з усього, дискусія далека від завершення.

Підготовлено за матеріалами Nature News.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1869 | Додав: wiktor | Теги: зміна клімату, палеоклімат, антопогенний вплив, льодовиковий період | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar