Головна » 2011 » Октябрь » 31 » Вулкани будуть розрізняти по інфразвуку
10:39
Вулкани будуть розрізняти по інфразвуку
 вулкан, інфразвук, інститут, Флорида, геологія Ці знання знадобляться для того, щоб виявити виверження з великою кількістю попелу і, наприклад, вчасно попередити авіапілотов.
  Утворені вулканами попелясті хмари, як усі ми тепер знаємо, досягають висот, на яких літають пасажирські літаки; викиди легко можуть привести до поломки двигунів. Пам'ятаєте, яка паніка була в минулому році, коли вулкан з майже невимовною назвою геть застопорив авіасполучення в Європі?
  Група американських дослідників під керівництвом професора Технологічного інституту Флориди Фредріка Хема і професора Гавайського університету в Маноа Мілтона Гарсес за фінансової підтримки Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) має намір запобігти подібним ситуаціям.
   Вчені пропонують використовувати інфразвукові сигнатури (характерні особливості звучання при виверженні, недоступні людському вуху), що варіюються в залежності від типу вулкана. Найбільший інтерес в контексті цієї роботи представляють супервулкан і стратовулкан, яким властиве так зване плініанським виверження. Його відрізняють потужні вибухові викиди магми з масивними стовпами попелу, що представляють найбільш значну загрозу повітряних перевезень.
  Фахівці вивчили кілька вулканів у США, Латинській Америці і Тихоокеанському регіоні. Зібрані дані будуть використані для «натаскування» системи класифікації інфразвукових сигнатур на основі штучних нейронних мереж.
   Крім вулканів, технологія може бути застосована до інших стихійних лих - землетрусів, цунамі, лавинам, метеоритів і завихрень в атмосфері.
  Підготовлено за матеріалами Технологічного інституту Флориди.
Фото: www.priroda.su
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 3132 | Додав: wiktor | Теги: інфразвук, інститут, геологія, Флорида, вулкан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar