Головна » 2011 » Март » 16 » До 2099 від арктичної тундри майже нічого не залишиться
22:59
До 2099 від арктичної тундри майже нічого не залишиться
тундра, Арктика, Канада, Скандинавія, широколистяні ліси, прогноз      Уявіть собі: нескінченна тундра Аляски, Канади, Скандинавії, Східної Європи та Північної Азії поступається місцем широколистяним лісам, а льодовики Гренландії - тундрі.

Чекати залишилося недовго, вважає група вчених з Університету штату Небраска в Лінкольні (США) і Південної Кореї. Всього до кінця століття.

Дослідники проаналізували 16 глобальних кліматичних моделей, що охоплюють період з 1950 по 2099, і об'єднали їх з даними спостережень більш ніж за 100 років. У залежності від майбутніх сценаріїв, що стосуються викидів парникових газів, тундрові території скоротяться на 33-44%. «При цьому експансія лісів на північ здатна підсилити глобальне потепління через зниження відбивної здатності земної поверхні», - відзначає провідний автор дослідження Сон Фен.

До кінця століття середня річна температура Арктики збільшиться на 3-5 ˚ C. Потепління не буде рівномірним по всьому регіону. Сильніше за всіх нагріється узбережжі (на 6 ˚ C в зимовий період), а на островах Північної Атлантики очікується відносно слабка надбавка (2-3 ˚ C).

У Північній Європі та на Алясці наступ клімату помірного типу буде відбуватися швидше. На Алясці і в північній Канаді тундра практично повністю поступиться місцем бореальних лісах вже до 2059. До 2099-му тундра збережеться лише на континентальному узбережжі Північного Льодовитого океану і островах.

Радіти поширенню лісів помірної зони на північ не варто, осаджують нас учені. Будь-які потенційні вигоди в майбутньому компенсуються підвищеною посушливістю.

Результати дослідження опубліковані в журналі Climate Dynamics.
Фото: Julian Calverley / Corbis
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2963 | Додав: wiktor | Теги: прогноз, широколистяні ліси, Арктика, канада, Скандинавія, тундра | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar