Головна » 2011 » Декабрь » 20 » Засівання хмар морською сіллю дозволить знизити потужність ураганів
08:31
Засівання хмар морською сіллю дозволить знизити потужність ураганів
 Латем, засівання, сіль, ураган Засівання хмар морською водою в окремих регіонах земної кулі могло б зменшити силу деяких ураганів і, можливо, запобігти їх формування.
  Сіль ідеї полягає в тому, щоб зробити хмари над тропічної Атлантикою більш яскравими. Тоді вони будуть відображати більше сонячного світла в космос; це призведе до зниження температури океану і тим самим зламає природний механізм, щоліта відправляє урагани в сторону Карибського басейну і південно-східного узбережжя США.
  Засівання хмар вже увійшло в широку практику, але зазвичай цим методом користуються для стимулювання або зменшення опадів. Наприклад, в 2008 році Китай таким чином забезпечив ясну погоду на церемоніях відкриття і закриття Олімпійських ігор. Фахівці кажуть також, що морська сіль у хмарах здатна уповільнити темпи глобального потепління. Всю атмосферу обробляти таким чином немає потреби. Досить сконцентруватися на шарувато-купчастих хмарах в районі екватора. При цьому найсильніше наслідки будуть відчуватися на полюсах, які більше за інших регіонів Землі страждають від зміни клімату.
  Зниження потужності ураганів - приємний побічний ефект. При нагріванні океану в результаті глобального потепління шторми стають сильнішими, охолодження ж має дати зворотну дію.
  Група вчених на чолі з Джоном Латемом з Університетської корпорації атмосферних досліджень (США) провела комп'ютерне моделювання засеіванія шарувато-купчастих хмар у тропічних і субтропічних областях Атлантичного океану. З'ясувалося, що інтенсивність деяких ураганів можна знизити на цілу категорію, а то й запобігти.
  Поки це теорія, але найближчим часом ситуація може змінитися. Роберт Вуд з Університету штату Вашингтон (США) і його колеги задумали експеримент по засеіванію хмар морською сіллю над океаном на 100-кілометровій ділянці. Навряд чи при цьому вдасться помітно знизити температуру поверхні моря. Швидше за все, дослідники хочуть переконатися в тому, що вони розуміють, наскільки великими мають бути частинки, як їх впровадити в хмари, як відреагують хмари і так далі.
  Результати дослідження були представлені на конференції Американського геофізичного союзу.
  Підготовлено за матеріалами OurAmazingPlanet.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2793 | Додав: wiktor | Теги: ураган, Латем, сіль, засівання | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar