Головна » 2013 » Сентябрь » 29 » Землетрус у Пакистані створив острів
09:03
Землетрус у Пакистані створив острів
  24 вересня на заході Пакистану стався землетрус магнітудою 7,7 . Загинуло більше 260 чоловік , сотні тисяч залишилися без притулку. Одночасно біля берегів країни з дна моря піднявся острів , який відразу ж став об'єктом загального цікавості.
  Вчені , проте , вважають , що нова суша проіснує недовго. «Бути може , пару місяців , - вважає геофізик Білл Барнхарт з Геологічної служби США . - Це просто велика купа бруду , яка піднялася разом з морським дном ».
  Подібні острови часом створюються так званими грязьовими вулканами , виникаючими тут і там по всьому світу . Мабуть , цей випадок не виняток.


   Інформаційні агентства повідомляють , що пакистанський острів раптово з'явився поблизу порту Гвадар після землетрусу. У висоту він 18-21 м , завширшки - 91 м , у довжину - 37 м , якщо вірити Франс Прес . Одні кажуть , що він у двох кроках від берега , інші - за два кілометри . До епіцентру землетрусу - 400 км .
  Хоча на фотографіях видно камені , пан Барнхарт наполягає , що в основному острів складний мулом з морського дна. На ньому знайшли мертвого восьминога і безліч риби . Схожа грязьова споруда виникла біля берегів Пакистану після землетрусу в 2011 році. Вона проіснувала один або два місяці , а потім її просто змило .
  Грязьові вулкани далеко не завжди породжують сушу. Пан Барнхарт згадує каліфорнійський землетрус 2010 року, після якого з дна піднялися великі бульбашки вуглекислого газу , але , крім активного булькання , не було нічого цікавого , ніяких нових островів.
  Немає сумнівів , пакистанські вчені незабаром виміряють острів, можливо залучать до цього  тепловизор , і розкажуть , як він сформувався. Поки можна тільки припускати , що сейсмічні хвилі , породжені землетрусом , змусили якийсь рідкий матеріал під морським дном розширитися. Кора тріснула , і бруд піднявся на поверхню.
  Процес аналогічний зрідженню : сейсмічні хвилі перетворюють зазвичай тверді шари в текучу рідину , часто з катастрофічними результатами для будівель і людей на поверхні Землі. Пан Барнхарт скептично ставиться до повідомлень ЗМІ про те , що тією самою рідиною були гідрати метану. Вільний метан , вуглекислий газ , вода - що завгодно , але гідрати метану залягають набагато глибше , підкреслює фахівець.
  Епіцентр землетрусу розташовувався занадто далеко від берегової лінії , щоб викликати широкомасштабні зміни , та й саме землетрус був не того типу, щоб привести до великого підняття . У 1960 році землетрус в Чилі магнітудою 9,5 піднесло цілі села на кілька метрів вгору , але те був землетрус з вертикальним зміщенням по краях літосферних плит , а в Пакистані пласти змістилися тільки горизонтально .

Підготовлено за матеріалами National Geographic.


>


Фото: Gwadar Government / AP
Джерело: http://compulenta.computerra.ru/zemlya/geografiya/10009176/
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2902 | Додав: wiktor | Теги: Пакистан, острів, 2013, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar