Головна » 2012 » Май » 29 » Зміна клімату призвела до краху цивілізації Інду
12:25
Зміна клімату призвела до краху цивілізації Інду
 Зміна клімату призвела до краху цивілізації Інду Нове дослідження, яке з'єднало новітні археологічні свідчення з найсучаснішими геофізичними технологіями, показало, що зміна клімату стала основною причиною загибелі Індської (Хараппской) цивілізації майже 4 тис. років тому.
   Це була одна з перших міських культур людства. Вона охоплювала понад мільйон квадратних кілометрів від Аравійського моря до Гангу з центром у рівнинній частині долини річки Інд, перевершуючи за цим показником і Єгипет, і Месопотамію. На піку цієї цивілізації до неї належало близько 10% населення світу.
   Сьогодні численні залишки хараппських поселень розташовані в обширній пустинній області далеко від річки. Що ж сталося?
    Міжнародна група, в яку входили фахівці з геології, геоморфології, археології та математики, в 2003-2008 рр.. провела ряд польових досліджень у Пакистані - родючій зрошуваній долині Пенджабу і пустелі Тар. Об'єднавши супутникові фотографії та топографічні дані, дослідники склали і проаналізували цифрові карти ландшафтних форм, створених Індом і сусідніми річками. За цим послідували відбір керна і археологічні розкопки.
   Все це дозволило реконструювати хронологію геологічних змін місцевості протягом останніх десяти тисяч років.
   Дослідники прийшли до висновку, що зниження інтенсивності мусонних дощів послабило річку і зіграло вирішальну роль як у розвитку, так і розпаду культури Хараппи, процвітання якої залежало від розливів річок.
   Перед тим як рівнина стала масово заселялася, дикий і сильний Інд і його притоки, що стікають з Гімалаїв, прорізали глибокі долини, залишивши високі ділянки в межиріччях. Існування повноводних річок підтримували і мусонні дощі. В результаті виникла горбиста рівнина з висотами від 10 до 20 м завширшки понад 100 км і довжиною майже 1000 км.
   Фахівці звертають увагу на разючу геоморфологічну  стійкість цієї місцевості - залишки поселень і раніше лежать на поверхні, а не під землею.
  З часом мусони ослабли, стік з гір скоротився, і Інд присмирнів, що дозволило заснувати на його найродючіших берегах землеробські поселення. Протягом двох тисяч років цивілізація процвітала, але регіон продовжував поступово висихати, і сприятливе «вікно» в кінці кінців закрилося. Люди стали йти на схід, до Гангу. Невеликі сільськогосподарські громади ще могли існувати, але у цивілізації вже не було сил на підтримку всіх її досягнень, і стався відкат до більш примітивних культурних форм.
   Паралельно дослідникам вдалося, на їхню думку, прояснити долю міфічної ріки Сарасваті. У Ведах область на захід від Гангу описується як «земля семи річок». Інд і його притоки легко пізнавані, але там йшлося і про таку собі Сарасваті, яка «своєю величчю перевершувала всі інші води». Більшість вчених підозрює, що мова йде про річку Гаггар. Сьогодні вона тече тільки під час сильних мусонів по сухій долині Хакра і зникає в пустелі.
   Археологічні дані свідчать, що ця долина була густо заселена в хараппські часи. Геологічні дані свідчать про те, що річка і справді була великою, проте там відсутнє глибоке русло, як у Інду і його приток, і немає зв'язку з прилеглими річками Сатледж і Ямуна, яких годували гімалайські льодовики, а Веди уточнюють, що Сарасваті текла саме з Гімалаїв.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
  Підготовлено за матеріалами Phys.Org.

Фото: http://www.flickr.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2158 | Додав: wiktor | Теги: цивілізація, Індія, Хараппа, Інд | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar