Головна » 2011 » Февраль » 9 » Плотина загрожує Амазонці
20:36
Плотина загрожує Амазонці
Амазонка, протести, Бразилія, плотина, гребля    У місті Бразиліа, столиці Бразилії, сотні представників тубільних народів протестують проти зведення третьої в світі за величиною греблі на річці Амазонка, повідомляє BBC News. Лідери цих акцій створили петицію, яку підписали вже близько півмільйона людей. Фахівці із захисту навколишнього середовища заявляють, що зведення греблі завдасть шкоди найбільшою тропічної сельві на планеті.

Едісон Лобао (Edison Lobao), міністр енергетики Бразилії, заявив, що будівництво греблі Belo Monte скоро почнеться. Він також відзначив, що населенню, що проживає в районі будівлі споруди, будуть надані компенсації та запропоновано варіанти з переселення. Однак раон (Raoni), лідер тубільних племен, переконаний, що гребля принесе селах тільки зло. «Ми не хочемо споруди Belo Monte, так як це зруйнує наші річки, наші джунглі і наш спосіб життя», - заявив він.

Поки ще не видані відповідні ліцензії на будівництво греблі, але в січні бразильське агентство з охорони природи дозволило почати розчищення території на передбачуваному місці будівництва. За словами уряду, ця споруда не тільки дозволить електрифікувати 23 млн будинків, а й створить робочі місця і дасть поштовх до розвитку інфраструктури.

Проти будівництва греблі висловилися такі знаменитості, як співак Sting і режисер Джеймс Кемерон (James Cameron). Вони стверджують, що гребля довжиною 6 км загрожує більш ніж 50 тис. чоловік, при цьому величезна територія буде затоплена.

Нагадаємо, що в липні минулого року паводки в Китаї піддали перевірці на міцність знамениту греблю «Три ущелини» (Three Gorges Dam), найбільшу греблю в світі. Щоденний потік води досяг 56 тис. м ³, а рівень води на справжній момент дорівнює 158 м, що всього на 10% нижче максимального рівня.

«Навколо Світу» розповідав про те, що в серпні минулого року на північному сході Перу Амазонка досягла найнижчого рівня за останні 40 років. Це завдало серйозної шкоди економіці регіону, де річка є основною транспортною артерією. Тоді рівень води зупинився на позначці 106 м, що на 50 см нижче, ніж у 2005 році, коли був встановлений попередній рекорд.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2204 | Додав: wiktor | Теги: Бразилія, плотина, гребля, амазонка, протести | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar