Головна » 2012 » Февраль » 12 » Стародавні люди внесли вклад в обезліснення Африки
11:30
Стародавні люди внесли вклад в обезліснення Африки
  вирубка, ліс, Центральна Африка, обезліснення, бантуЗа даними нового дослідження, люди, можливо, зіграли значну роль у раптовому зникненні тропічних лісів у Центральній Африці.
  Робота оскаржує усталену думку про те, що розширення сільського господарства на континенті стало можливим завдяки довгим і важким засухам, які знищили великі ліси.
  Геохімік Жермен Байон і його колеги з французького НДІ по дослідженню моря проаналізували осадові керни з гирла річки Конго. Зразки являють собою безперервну хроніку клімату за останні 40 тис. років.
   З'ясувалося, що рівень вивітрювання порід 20-3,5 тис. років тому відповідав рівню опадів в регіоні. Близько трьох тисяч років тому показники перестали узгоджуватися. Це говорить як мінімум про те, що клімат не є єдиним чинником, що пояснює втрату лісів.
  Дослідники нагадують, що близько 4 тис. років тому народності банту почали переселятися з території сучасних Нігерії і Камеруну в Центральну Африку. Ймовірно, саме вони мали значний вплив на ліси, розчищаючи землю під ріллю.
   Багато дослідників сумніваються в тому, що нечисленні древні люди, які володіли примітивними знаряддями праці, могли знищити великі ліси. «Навіть сьогодні інтенсивне підсічно-вогневе землеробство не створює голого ландшафту, - зазначає Катаріна Нойман з Університету Гете (ФРН). - Хіба може так бути, що перші землероби банту більш ефективно знищували тропічні ліси, ніж сучасне сільське господарство? »
   «На зміну лісам прийшли не савани і луки, а вторинні лісові формації, і це зовсім інша справа», - продовжує пані Нойман. Вторинні лісу виростають, коли дерева вирубуються і замінюються новими деревами. Навіть при сьогоднішньому інтенсивному підсічно-вогневому землеробству ліси відновлюються дуже швидко, не залишаючи часу для ерозії.
  П-н Байон вважає, що його робота не обов'язково суперечить існуючим теоріям. Вона просто показує, як поєднання культури і клімату може вплинути на навколишнє середовище. «Люди мають величезний вплив на природні процеси», - говорить він.
   Дослідження піднімає також важливі питання про ступінь, в якій вирубка лісів та інші види діяльності людини можуть погіршити наслідки кліматичних змін, підкреслює Девід Харріс, заступник директора Королівського ботанічного саду Единбурга (Великобританія). «Ми повинні бути особливо пильними в тому, що стосується вирубки, транспорту, міграцій, ринку продуктів харчування і дарів лісу», - нагадує експерт.
   Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
   Підготовлено за матеріалами Nature News і ScienceNOW.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2910 | Додав: wiktor | Теги: ліс, Центральна Африка, вирубка, банту, обезліснення | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar