-->Головна » Архив новостей

Вчені знайшли в мозку ссавців компас

Вчені знайшли в мозку ссавців компас. Піддослідними ссавцями для вчених були летючі миші, які, як було з'ясовано, не втрачають власну орієнтацію в просторовому середовищі проживання, маючи здатність до зміни курсу, незалежно від впливу на них зовнішніх факторів.

Нагадаємо, що авторами цього чудового дослідження стали вчені з Ізраїлю. Саме їм і належить унікальне експериментальне дослідження, яке визначило наявність в мозку кажанів тривимірного компаса. Результатами науково-дослідної роботи вчені поділилися у статті, опублікувавши її на сторінках відомого світового видавництва. ... Читати далі»

Ризик природних катаклізмів на планеті стрімко зростає

Ризик природних катаклізмів зростає пропорційно зростанню чисельності та експансії населення Землі, передбачає нещодавнє дослідження вчених з Ексетерського університету (Великобританія). Згідно науковим дослідженням, на частоту екстремальних погодних подій також впливають глобальна зміна клімату і вік землян.

Після закінчення дослідження вчені презентували карти, що показують вплив кліматичних і демографічних змін на схильність тих чи інших регіонів світу  до небезпечних стихійних явищ. На картах були особливо виділені області, які до кінця століття будуть більше інших уразливі перед буйством природи. Доповідь фокусується на ризики, які представляють повені, посухи і періоди аномальної спеки. ... Читати далі»

Інтерпол просить сприяння у розслідуванні екологічних злочинів

Інтерпол почав кампанію з розшуку браконьєрів, які нелегально перевозять рідкісних тварин, повідомляє Huffington Post. Також Міжнародна організація кримінальної поліції зацікавлена в затриманні осіб, які займаються «чорним» рибальством, нерегульованою вирубкою лісу і торгівлею слоновою кісткою.

Поліцейські просять допомоги громадськості в пошуку особливо небезпечних дев'яти підозрюваних у злочинах, що стосуються навколишнього середовища і тваринного світу. «Іноді потрібно свіжий погляд, щоб продовжити розслідування і побачити відсутню деталь, яка наведе на місце розташування злочинців, багато з яких примудряються уникати покарання роками», - говорить офіцер розвідки Іоанніс Коккініс.
Нелегальна торгівля рідкісними тваринами в цьому році завдала значний фінансовий збиток. ... Читати далі»

Підведено підсумки українського конкурсу «ЕКО-ІДЕЇ зі всього світу - 2014».

  7 листопада 2014 року в НСК «Олімпійський» засновник Фонду Кличко, Київський міський голова Віталій Кличко та виконавчий директор представництва Panasonic в Україні Володимир Січіков підвели підсумки українського конкурсу «ЕКО-ІДЕЇ зі всього світу - 2014».

У рамках заходу Віталій Кличко з дітьми склав екологічний кодекс українця та відповів на питання ЗМІ стосовно пріоритетів екологічної політики Київської міської ради на 2015 рік.

«Сьогодні ми провели ревізію всіх еко-програм, які були затверджені для Києва за останні два роки. Проблеми екології у столиці характерні для будь-якого великого мегаполісу світу. Ми працюємо над їх вирішенням. Безумовно, Київ був і залишиться  самим «зеленим» містом України. Великі справи починаються з малого. Наприклад, з виховання екологічного менталітету в українцях. Щоденники дітей в рамках конкурсу «Еко-ідеї зі всього світу-2014» - один з таких кроків» - підкреслив Київський міський голова Віталій Кличко. ... Читати далі»

11.11.2014

Стамбульським історичним будівлям загрожують землетруси

Землетруси представляють серйозну загрозу для історичних пам'яток Стамбула, запевняють експерти.

Стамбул знаходиться на лінії Північно-Анатолійського розлому, однієї із найбільш сейсмічно активних зон в світі. За останні 2 тисячі років в регіоні сталося понад 30 землетрусів магнітудою більше 7. Кожні 50 років Стамбул струшує землетрус помірної сили, а раз в 300 років в місті фіксуються сильні підземні поштовхи.

Остання із сильних сейсмоподій в Стамбулі, Ізмітський землетрус, відбулася в 1999 році. Магнітуда підземних поштовхів досягла 7,4. В результаті стихійного лиха загинули 18 тисяч людей. Ізмітський землетрус не тільки пошкодив історичні пам'ятники та будівлі, але також частково зруйнував багато бібліотек та музеїв, такі як Музей турецького та ісламського мистецтва, палац Топкапи, бібліотеку Беязіт, бібліотеку Сулеймание, палац Долмабахче і музей живопису і скульптури. ... Читати далі»

В частих холодних зимах Європи звинуватили морський лід

Суворі зими стають все більш частими в Європі, і багато вчених звинувачують в цьому танення арктичних льодів, що міняє режим циркуляції в атмосфері. У новому дослідженні була виявлена ​​безпосередня «точка впливу» Арктики на зимову погоду в Євразії: це льоди на кордоні Баренцевого і Карського морів. Про свої висновки вчені розповіли в журналі Nature Geoscience, а коротко про їх роботу пише Science News.

Масато Морі (Masato Mori) з Токійського університету і його колеги оцінили вплив арктичного льоду на атмосферу з 1979 по 2013 рік. З'ясувалося, що з 2004-2005 років, коли льоду в регіоні було мало, кліматичний режим, який назвали «Тепла Арктика і холодна Євразія» (Warm Arctic and Cold Eurasia, WACE), став домінуючим над раніше панівною Арктичної осциляцією, що утримує холодне повітря в приполярних районах. Сильний WACE і збільшив удвічі ймовірність суворих зим в північній Євразії. ... Читати далі»

Вчені попереджають про настання нової геологічної епохи

Антропоцен - неформальний термін, що позначає геологічну епоху, яка характеризується сильним впливом людини на навколишній світ. Термін з'явився в 1980-х роках.

Епоху голоцену, котра тривала 11 700 років, може змінити епоха людства, якій вчені вже дали назву антропоцен, повідомляє The Independent.

Саме питання про те, чи готова планета до переходу на якісно новий рівень розвитку, стане темою обговорення робочої групи з 30 осіб, яка збереться в п'ятницю в Берліні. До її складу входять геологи, кліматологи і екологи. Підсумком їхньої зустрічі може стати офіційна рекомендація про внесення змін до геологічної періодизації, яку повинен буде схвалити Міжнародний союз геологічних наук. ... Читати далі»

На річці Янцзи побудують заповідник для білих дельфінів

Другу за рахунком природну зону з розведення китайських річкових дельфінів планують створити в китайській провінції Цзянсу в акваторії Нанкінської ділянки річки Янцзи. Саме в середній і нижній течії річки і прилеглих озерах Дунтинху і Поянху мешкають ці рідкісні прісноводні дельфіни. Їх чисельність нестабільна, становить менше тисячі особин, повідомляє «Сіньхуа».

Перебуваючи під охороною держави, «великі білі панди» захищені від вилову та винищення. У портовому місті Нанкін природоохоронні організації розробляють комплекс захисних заходів, що включає заборону на будівництво портів, обмеження рибальства, а також контроль за швидкістю переміщення водного транспорту на території заповідника. Лише подібні вжиті заходи забезпечать збереження ссавців, які проживають на нашій планеті понад 25 мільйонів років. ... Читати далі»

« 1 2 ... 7 8 9 10 11 ... 262 263 »