Головна » 2011 » Январь » 24 » Через 10 мільйонів років Африка може розколотися на дві частини
00:00
Через 10 мільйонів років Африка може розколотися на дві частини
  Вчені вважають, що Африканський континент у найближчі десять мільйонів років (незначний з точки зору геології період) може розколотися на дві частини.

Як повідомляє видання SPIEGEL ONLINE, останнім часом вчені стають свідками зростаючої активності: земля здригається і починає розколюватися, вулкани неспокійні, а море наступає. Першу тріщину вже починають заповнювати води Червоного моря і Аденської затоки.

І якщо раніше цей процес був захований від спостереження товщею води, то в пустелі Афар в Ефіопії тріщина розташовується на поверхні і доступна міжнародним дослідникам.

За словами британського вченого Тіма Райта з Університету Лідса, за останні п'ять років формування океану в Північній Африці неймовірно прискорилося. "Магма продовжує виходити на поверхню, це свідчить про те, що підземні процеси продовжуються і в підсумку призведуть до того, що через 10 мільйонів років шматок Африки відколеться і почне дрейфувати", - повідомляє видання.

Вперше про геологічну нестабільність в цьому регіоні повідомлялося у вересні 2005 року, коли в Ефіопії вивергався вулкан Даббаху. Виверження спровокувало низку землетрусів, і в результаті з'явився розлом у земній корі довжиною 60 км.

Як повідомляє Ерік Жак з паризького Інституту фізики світу, магма просувається зі швидкістю 30 метрів на хвилину. Дані з супутника, йдеться в статті, підтверджують наслідки подібного просування: на відрізку в 200 км земля схожа на розпечений асфальт. Спираючись на інформацію з супутників, вчені роблять висновок про те, що сьогодні і Схід Єгипту нагрітий за рахунок підземного руху магми.

За словами Девіда Фергюсона з Оксфордського університету, в найближчі 10 років варто очікувати підвищення активності вулканів у регіоні.
Фото: asc-csa.gc.ca
Джерело: http://ua.korrespondent.net
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1609 | Додав: wiktor | Теги: геологічне майбутнє, десять мільйонів років, континет, африка | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar