Головна » 2012 » Сентябрь » 13 » Альбатроси розповіли, як їм вдається цілодобово не спускатися на землю
15:30
Альбатроси розповіли, як їм вдається цілодобово не спускатися на землю
  Політ альбатроса Мандрівні альбатроси (Diomedea exulans) можуть пролітати тисячі кілометрів, не спускаючись на землю і навіть практично не ворушачи своїми довгими витонченими крилами. А секрет їх тривалого польоту полягає в особливій чотирьохфазній техніці польоту, що використовує для польоту енергію вітру.
   Розкрити цей секрет було непросто: для цього вченим довелося протягом трьох місяців спостерігати за гніздовою колонією на острові Кергелен, розташованому в південній частині Індійського океану. Вони піймали шістнадцять птахів і оснастили їх мініатюрними GPS-приймачами, що важать всього 100 грам і прикріплюється на спині між крилами. Кожен з приймачів збирав дані протягом 36 календарних днів, десять разів на секунду визначаючи і записуючи положення птиці в просторі.
   В інтерв'ю, даному сайту news.sciencemag.org, вчені розповідають, що їм вдалося розділити політ птахів на п'ятнадцятисекундні цикли, що складаються з чотирьох різних фаз. У першу фазу птиці кидаються назустріч повітряному потоку (вітру або повітряному течією), піднімаючись по повітряних хвилях приблизно на 15 метрів. У верхній точці руху птиці розгортаються під вітер. Потім, до кінця використавши енергію повітряних потоків, вони летять за вітром, поки не вичерпають придбану кінетичну енергію, після чого цикл починається заново. На основі комп'ютерної моделі польоту альбатросів вчені розробили автоматичний літальний апарат, здатний певною мірою копіювати їх схему польоту.
   Цікаво, що альбатросів можна вважати одними з небагатьох тварин, яким потепління клімату пішло на користь: більш потужні повітряні потоки дозволяють їм подорожувати ще далі і з великими зручностями. 


Фото: www.flickr.com
Джерело: http://ecoportal.su/news.php?id=64877
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 1865 | Додав: wiktor | Теги: політ, небо, Альбатрос, вітер | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar