Головна » 2011 » Сентябрь » 12 » Американські вчені отримали вичерпні зразки земної атмосфери
19:42
Американські вчені отримали вичерпні зразки земної атмосфери
 Gulfstream, літак, вчені, атмлсфера, дані  Завершився безпрецедентний трирічний проект з вивчення парникових газів і твердих часток в атмосфері за допомогою спеціального літака.
   Зазвичай в таких справах вчені використовують відбір проб наземними станціями. Хоча отримана таким чином інформація корисна, картина, створювана на її основі, далека від ідеальної. Станції віддалені один від одного на тисячі кілометрів, не кажучи вже про те, що про вертикальному розподілі газів і частинок залишається тільки гадати по комп'ютерним моделям.
   Тому ставку зробили на літак Gulfstream V, він належить Національному науковому фонду США і управляється Національним центром атмосферних досліджень. У нинішній комплектації він називається HIAPER (Високопродуктивний Instrumented повітряно-десантної платформи для екологічних досліджень, Високопродуктивна інструментальна повітряна платформа для екологічних досліджень). А сам проект охрестили HIPPO (HIAPER полюса до полюса Спостереження), бо ЛА зробив п'ять рейсів між Арктикою і Антарктикою.
  Відмінність HIPPO від подібних проектів полягало не тільки в масштабі, але й у тому, що «Гольфстрім-5» постійно змінював висоту: кожні два градуси широти він опускався до 150 м і навіть нижче, а потім піднімався на 9 км і вище. «Нарешті в наші руки потрапила інформація про цілі шарах атмосфери, - радіє Стівен Вуфсі з Гарвардського університету. - До речі, нас сильно здивувало достаток певних атмосферних компонентів, а також те, де вони найбільш поширені ».
   На прес-конференції з нагоди Бріттен Стівенс з Національного центру атмосферних досліджень відзначив: «Приблизно половина вуглекислого газу, що виділяється в результаті діяльності людини, поглинається сухопутними рослинами і океанами. При спробі моделювання майбутнього розвитку подій найголовніша невизначеність - це людина, яка сама не знає, що робитиме завтра. Друга - як відреагують на людину рослини і океани. Одні моделі пророкують, що до 2050 року вони як і раніше будуть поглинати половину, а інші - що їх роль буде чи не нульовий. І тільки тепер ми зможемо отримати чітке уявлення про те, що відбувається з вуглекислим газом в атмосфері, скільки його входить і виходить ».
   Аналіз зібраних даних може вимагати років десять. У той же час база буде викладена у відкритий доступ. До того ж деякі попередні результати вже відомі. Наприклад, Міжурядова група експертів зі зміни клімату пророкувала високий рівень викидів парникових газів в тропіках (як правило, у вигляді закису азоту з тропічних грунтів), і HIPPO показав, що навіть така оцінка занижена. І навпаки: з'ясувалося, що кліматичні моделі зазвичай завищують обсяги сажі у верхніх шарах атмосфери.
    Підготовлено за матеріалами Discovery News.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1883 | Додав: wiktor | Теги: дані, Gulfstream, Літак, атмлсфера, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar