Головна » 2011 » Август » 3 » Антарктичний лід і підвищення рівня моря: запитання без відповідей
16:56
Антарктичний лід і підвищення рівня моря: запитання без відповідей
глобальне потепління, антарктида, антарктичний лід, зміна клімату   Наскільки зросте рівень моря в результаті глобального потепління? Чіткої відповіді на це питання немає. Найчастіше цитується оцінка МГЕЗК, але вона неточна, бо експерти зупинилися на найбільш консервативних показниках - саме з-за величезної кількості невідомих.
  Один з численних «іксів» - Антарктида, прогнозувати стан якої неймовірно важко. Недавній огляд досліджень в журналі Nature Geoscience чудово резюмує стан наших знань про крижаному покриві Західної Антарктики.
  Антарктида поділяється на дві частини Трансантарктичних горами. З кількох причин крижаний покрив на захід від гір, як правило, розглядається окремо від східного. Хоча Східна Антарктика крупніше, більшість досліджень присвячено західної частини, тому що вона сильніша тане.
  Західно-Антарктичний льодовий щит нестабільний через те, що континент під ним утворює великий басейн, дно якого значно нижче рівня моря. Якщо крижаний покрив розтане настільки, що оголиться зовнішнє кільце басейну, то, ймовірно, весь щит перетвориться в айсберг. Ну а плавучі льоди, як відомо, особливо недовговічні.
  Щось подібне вже відбувалося в минулому, але датування цих подій дуже розпливчаста. Не знаючи термінів, можна сказати, скільки часу займало танення. Схоже, на це йшло кілька століть. Значить, на наш вік вистачить? Може, так, а може, й ні: кажуть, нинішнє глобальне потепління - найшвидше за останнє геологічний час.
  Супутникові дані показують, що Західно-Антарктичний льодовий щит втрачає від 100 до 200 Гт на рік, що має підвищувати рівень моря на 0,28-0,56 мм. Це можна порівняти зі швидкістю танення Гренландії. Проте кліматичні моделі не беруть Антарктиду до уваги, оскільки вони не можуть адекватно моделювати дрібномасштабні процеси, які впливають на втрату маси. Це одна з причин, по якій в доповіді МГЕЗК 2007 року не згадані верхні межі прогнозів щодо рівня моря.
  Найсерйозніші втрати маси крижаного покриву Західної Антарктики відбуваються там, де лід зустрічається з Південним океаном, - або через утворення айсбергів, або завдяки таненню шельфових льодовиків. Знання фізики для дослідників тут дуже важливо, так як плавучі шельфові льодовики виступають в якості опори, яка сповільнює рух льодовика в бік моря.
  Зміна клімату впливає на танення непрямим чином - через циркумполярних глибокі води. Ця вода досить тепла, щоб нагріти дно шельфових льодовиків, а з доіндустріальних часів вона потеплішала ще на 0,2 ˚ C. До того ж змінилася троянда вітрів жене її до льоду моря Амундсена. З подальшим потеплінням картина може змінитися, але поки це головна причина танення.
  Атмосферний потепління особливо сильно впливає на Антарктичний півострів, де на поверхні льоду утворюються калюжі талої води, що призводить до розламів. Вода в тріщинах надає такий тиск, що розлом може простягнутися на кілометр.
  Дослідники приходять до висновку, що ми навряд чи побачимо крах Західно-Антарктичний льодового щита в цьому столітті, але невизначеність подій не дозволяє заспокоїтися. Нагадаємо: колапс призведе до зростання рівня моря на три метри.
  Підготовлено за матеріалами Ars Technica.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3225 | Додав: wiktor | Теги: антарктичний лід, Антарктида, зміна клімату, глобальне потепління | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar