Головна » 2010 » Декабрь » 14 » Берингове море було теплим
18:20
Берингове море було теплим
eco.rian.ru
Температура морської води, Берінгове море, аляска, Далекий Схід     Зараз Берингове море являє собою майже повністю позбавлену життя смужку в океані між Аляскою і російським Далеким Сходом, однак колись воно було набагато більш теплим домом для багатого розмаїття морського життя

Таку думку висловили автори нового дослідження, повідомляє cybersecurity.ru.

Глибокі осадові керни, витягнуті з морського дна, показали, що в теплий геологічний період пліоцену, приблизно 3,5-4,5 млн років тому, цей регіон круглий рік був вільний від льоду і був біологічно дуже продуктивним.

«Докази теплого минулого періоду мають відношення до вивчення поточного зміна клімату, оскільки останнє масштабне зміна клімату було саме тоді. У той період температура була значно вище, ніж зараз », - каже Христина Равеля, професор океанології Університету Каліфорнії в місті Санта-Круз.

За її словами, рівні вуглекислого газу в атмосфері в період пліоцену були приблизно порівнянні з нинішніми, але от середня температура по планеті була на 3-4 градусів вище.

Зараз кліматологи зацікавлені саме цим періодом, оскільки він може багато чого розповісти про те, що станеться з полярними шапками нашої планети в разі 4-градусного потепління, ймовірність якого не виключається до 2100 року, якщо збережеться поточний рівень викиду парникових газів.

Втім, зараз потепління йде безпрецедентно високими темпами і воно найбільш яскраво помітно в полярних регіонах, які виявилися не готові до такого повороту подій. Група дослідників під керівництвом професора Равеля, виявила докази подібного потепління в полярних регіонах, що мали місце в минулому. Аналіз донних відкладень показує, що середньорічні температури в Беринговому морі близько 4 млн. років тому були вищими за нинішні рівнів принаймні на 5 градусів, тоді як температура повітря була вище приблизно на 3 градуси.

Зразки відкладень, отримані під час буріння в регіоні Берингової моря, доводять, що тут як мінімум близько 5 млн. років існувала висока біологічна продуктивність. «Зазвичай ми думаємо, що температурні зміни зачіпають переважно верхні шари води, але нові дані показують, що це не так і на дні також відбуваються активні зміни», - говорить Равеля.

Джерело: http://www.focus.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1982 | Додав: wiktor | Теги: Далекий Схід, Берінгове море, температура морської води, аляска | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar