Головна » 2011 » Сентябрь » 19 » Небезпека вибухового виверження
20:12
Небезпека вибухового виверження
 Клівленд, вулкан, виверження, Аляска, обсерваторія  Незвичайне слабке виверження вулкана Клівленд на Алеутських островах біля узбережжя Аляски, США, може бути прелюдією до масштабної природної катастрофи. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на Аляскінську вулканічну обсерваторію (Аляска Вулканічна обсерваторія).
   Клівленд, пік заввишки близько 1700 м, розташований в 1,5 тис. км на південь від столиці Аляски р. Анкорідж, вивергає лаву з кратера з середини липня. Обсяги викидається лави відносно невеликі, проте супутникові знімки показують, що в жерлі вулкана зростає рівень лави. «Ми побоюємося вибухового виверження», - говорить Стів Макнатт (Steve Макнатт) з університету Аляска Фербенкс-(Університет Аляски), головний науковий співробітник вулканічної обсерваторії.
   Вибуховий виверження загрожує викидом в атмосферу великої кількості вулканічного попелу, яке, в свою чергу, може привести до локальної зміни клімату та тимчасового припинення повітряного сполучення.
   Іншими словами, може реалізуватися той же сценарій, що мав місце при виверженні вулкана Ейяфьятлайокудль навесні минулого року. Нагадаємо, цей вулкан, чиє ім'я ми не можемо вимовити, вивергався два рази, 20 березня і 14 квітня 2010 року, причому друге виверження було в 10-20 разів більш потужним, ніж перше. Виникло в результаті хмара вулканічного попелу не тільки на час повністю припинило авіаперельоти над Європою, а й принесло масу проблем на землі: наприклад, ісландським фермерам довелося терміново будувати укриття для своєї худоби, здоров'ю і навіть життю якого погрожував той же попіл.
   На початку цього року американські експерти побоювалися, що ця історія повторитися у ще більших масштабах, в разі пробудження гігантського сплячого вулкану під Єллоустонському національним парком в штаті Вайомінг. Однак цього поки, на щастя, не сталося. Зате тепер Північній Америці, як ми бачимо, загрожує Клівленд.
Фото: www.priroda.su
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Природні катаклізми | Переглядів: 2395 | Додав: wiktor | Теги: аляска, обсерваторія, Клівленд, вулкан, виверження | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar