Головна » 2010 » Ноябрь » 27 » Кораблі і буйки «уповільнили» глобальне потепління
09:17
Кораблі і буйки «уповільнили» глобальне потепління
буйки, глобальне потепління, температура морської води, Кеннеді       Думка про те, що глобальне потепління сповільнилося в останнє десятиліття, почасти засновано на помилкових даних. Виявляється, темпи потепління знизилися всього лише через новий спосіб вимірювання температури поверхні моря.

З 1970-х років середня глобальна температура зростала на 0,16 ˚ C за десятиліття, але в нульових зростання склало всього 0,09 ˚ C, тобто впав на 0,07 ˚ C. Джон Кеннеді і його колеги з Метеорологічної служби Великої Британії з'ясували, що насправді уповільнення було трохи менш серйозним.

В останнє десятиліття вимірювання температури поверхні моря в основному здійснювалося за допомогою термометрів, встановлених на буях, тоді як раніше вона вимірювалася науковими судами. Дані останніх зазвичай давали завищену цифру, бо вода встигала нагрітися при підйомі термометра на борт. Словом, хоча новий метод більш точний, перехід на нього помилково показав уповільнення зростання.

За словами пана Кеннеді, недооцінка зміни температури морської поверхні може становити до 0,03 ˚ C. З урахуванням цієї корекції 2010 вже точно буде найтеплішим у новітній історії, перевищивши показники 1998-го і 2005-го.

І все-таки зниження темпів зростання температури і справді реальність. Раніше в цьому році Сьюзен Соломон з Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США і її колеги виявили тенденцію до зменшення концентрації водяної пари в стратосфері з 2000 року, в результаті чого парниковий ефект злегка ослабнув. Це явище відібрало у глобального потепління 0,04 ˚ C за останнє десятиліття.

Складіть цю цифру з даними пана Кеннеді, і ви отримаєте шукане зниження зростання температури на 0,07 ˚ C.

Це не перший кліматологічний курйоз в історії. Зміна методу вимірювань температури поверхні моря стало причиною «похолодання» у 1940-х.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2539 | Додав: wiktor | Теги: буйки, температура морської води, глобальне потепління, Кеннеді | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar