Головна » 2012 » Декабрь » 2 » Чагарники можуть розповісти про минуле льодовика
06:58
Чагарники можуть розповісти про минуле льодовика
  Як кільця на пні вказують, скільки йому років, так і вимір ширини кілець на стовбурі чагарника може підказати вік рослини. В екстремальних умовах навколишнього середовища зростання чагарників в значній мірі відбувається влітку, льодовики також тануть влітку. Обидва ці процеси залежать від температури. Отже, ширину кільця чагарнику можна використовувати для визначення швидкості танення льодовика.
  Аллан Бюрас, провідний автор дослідження, пояснив: "У тепле літо зростання чагарників більше в порівнянні з холодним літом, баланс маси льодовика, навпаки, більш негативний у тепле літо, тобто там більше плавлення в порівнянні з холодним літом".
  Дослідники з Університету Грайфсвальда перевіряли цю теорію на льодовиковому покриві в Скандинавських горах на півдні Норвегії. Вони взяли 24 зразка чагарників, що виростають біля льодовика, і проаналізували розміри їх кілець. Результати показали міцну і надійну кореляцію між шириною кільця чагарників і літнім таненням льодовика. Чагарники, які були зібрані для дослідження, забезпечили надійну реконструкцію останніх 36 років, повідомляє портал www.sciencedaily.com.
  Більшість наявних даних про баланс маси льодовиків охоплюють тільки кілька десятиліть. Дані відсутні, в основному, тому, що більшість льодовиків розташовані у важкодоступних арктичних і альпійських районах. З можливістю розширення інструментальних спостережень річного балансу маси, вчені зможуть краще зрозуміти, як поводяться льодовики в літній час, який вони можуть використовувати для калібрування та перевірки існуючих моделей.


Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://ecoportal.su/news.php?id=66845
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2840 | Додав: wiktor | Теги: Льодовик, чагарники, Скандинавія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar