Головна » 2012 » Июнь » 29 » Чарівні кільця Африки виявилися «живими»
10:41
Чарівні кільця Африки виявилися «живими»
Чарівні кільця Намібу З півдня Анголи до північної частини Південної Африки простягнулися десятки тисяч круглих плям порожньої землі діаметром від двох до дванадцяти метрів, які по периметру часто оточені надзвичайно високою травою. Місцеві вважають їх слідами богів, а вчені тільки розводять руками.
   Біолог Уолтер Чінкель з Університету штату Флорида в Таллахассі (США) не претендує на розгадку таємниці, але йому вдалося виявити дещо вельми цікаве.
   Коли фахівцю вперше показали цей феномен - а було це в 2005 році в приватному намібійської заповіднику NamibRand, - він відразу ж запідозрив, що справа в термітах, які під'їдають коріння трави або виробляють токсичні гази. Але розкопки, проведені в 2007 році, не виявили жодних слідів термітів. Більш того, додавання поживних речовин в ці кола не призвело до виростання трави - значить, справа не в їх відсутності.
   Тоді пан Чінкель звернувся до супутникових знімків. Порівнюючи фотографії, зроблені протягом чотирьох років, він прийшов до висновку, який - як гіпотеза - уже висловлювався: круги живі! Екстраполюючи дані, експерт підрахував, що найменші виникають і зникають кожні 24 роки, у той час як великі «живуть» до 75 років. Середня тривалість життя - 41 рік.
    Потім настала черга аналізу інформації, наданої адміністрацією заповідника NamibRand. Справа в тому, що підприємливі господарі землі продають круги екотуристам по $ 50 кожен. Угода, звичайно, символічна: власникам повідомляють географічні координати плями, на яку потім ті можуть помилуватися за допомогою Google Earth.
   Доглядачі парку регулярно фотографують продані ділянки, і по знімках, зроблених в останні роки, пан Чінкель підрахував, що середня тривалість існування кіл становить близько 60 років.
   На жаль, дослідників, які знайшли час на ці кола, можна перерахувати по пальцях, і, як правило, їх експерименти проводилися на швидку руку. На жаль, ніхто поки не займався ними всерйоз.
   У майбутньому пан Чінкель планує знову повернутися до заповідника і виконати тести в різні пори року: йому здається, що кола зазвичай утворюються після сезону дощів.
    Підготовлено за матеріалами ScienceNOW.

Фото: http://science.compulenta.ru/upload/iblock/adc/low-view-fairy-circles-after-rain.jpg
Джерело: http://science.compulenta.ru/690048/
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2058 | Додав: wiktor | Теги: Наміб, пустеля, Чінкель, Південна Африка, кільця, Ангола, плями | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar