Головна » 2012 » Июнь » 8 » Чи пройде Земля переломний момент?
08:39
Чи пройде Земля переломний момент?
  Чи пройде Земля переломний момент?Міжнародна група вчених знову звернулася до політиків з вимогою визнати небезпеку, що нависла над людством.
  Біологи, екологи і теоретики складних систем із США, Канади, ПАР та Європи, яких очолив Ентоні Барновскі, професор інтегративної біології Каліфорнійського університету в Берклі (США), підкреслюють, що переломний момент, після якого біологічна система Землі може змінитися до невпізнання, - реальність , а зовсім не апокаліптична істерика чи надумана спекуляція. Це суто наукове питання, предмет дискусій.
  Автори матеріалу, опублікованого в Nature, підкріпили свої слова приблизно сотнею статей,які описують переломні моменти в екологічній історії планети.
  Концепція переломного моменту була популяризована в наші дні канадським журналістом Малкольмом Гладуеллом стосовно до соціології, але в її основі лежить математичний апарат, розроблений Кеннетом Вілсоном, володарем Нобелівської премії 1982 року.
   В останні десятиліття вчені з'ясували цілий ряд ознак переломної ситуації в різних природних середовищах, від ставків і коралових рифів до цілих регіональних систем на кшталт пустелі Сахара, яка 5500 років тому була родючим пасовищем, і басейну Амазонки,яка поступово перетворюється в савану.
  Традиційно вважалося, що природа перебуває в статичній рівновазі і зміни відбуваються дуже поступово. У дійсності, як показали сучасні дослідження, це дуже динамічна система зі свого роду приливами і відливами. Швидке підвищення температури або, скажімо, поява нового джерела поживних речовин - і система переживає раптову трансформацію.
   На думку деяких дослідників, щось в цьому роді сталося 540 млн років тому, під час кембрійського вибуху, і набагато пізніше, коли всього за кілька тисяч років після закінчення льодовикового періоду розцвіла людська цивілізація.
  Але в минулому зміни викликалися природними процесами - зміною хімії океану або інтенсивності сонячного випромінювання. Сьогодні на перший план виходить людина - точніше, сім мільярдів осіб.
  Наша діяльність охоплює 43% суші, але наслідки відчуває на собі практично вся інша Земля. Третина світових запасів прісної води йдуть на задоволення потреб людини. 20% того, що щорічно виробляє природа, забирають собі все ті ж двоногі. До 2070 року темпи зникнення біологічних видів загрожують зрівнятися з показниками крейда-палеогенового вимирання, а середня температура буде вище, ніж за всю історію еволюції.
  Ми настільки сильні, що здатні змінювати клімат і навколишнє середовище не тільки на регіональному, а й глобальному рівні. Тому вчені неофіційно охрестили поточну геологічну епоху антропоценом.
   Все вказує на те, що переломний момент може статися вже в наступному столітті. На місцевому рівні він подекуди вже пройдений.
  Однак далеко не всі фахівці згодні з тим, що каскад локальних зрушень неминуче призведе до незворотних змін планетарного масштабу. Математичне моделювання складних систем показує, що хаос є завжди, і це не обов'язково означає перелом всієї системи. У той же час емпіричні дослідження хаосу в екосистемах майже не проводяться, а тому судити про те, який ступінь локального хаосу безпечний для планети, поки рано.
   Так чи інакше, залишається питання: що нам робити в обстановці подібного ступеня невизначеності? П-н Барновскі і його колеги закликають не ризикувати, а прагнути до більш ефективних методів виробництва продуктів харчування, відмови від викопних видів палива, більш раціональної експлуатації екосистем і скорочення приросту населення. У нас ще є час, щоб вибрати найбільш комфортний шлях, не чекаючи необхідності вживати екстрених заходів, від яких всім доведеться несолодко.
  Публікація в журналі Nature приурочена до Конференції ООН зі сталого розвитку, яка пройде 20-22 червня в Ріо-де-Жанейро (Бразилія).
  Підготовлено за матеріалами Wired

Фото: www.livestream.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 1833 | Додав: wiktor | Теги: перелом, екосистема, трансформація, планета, Людина | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar