Головна » 2010 » Август » 18 » Ситуація з біочастиною екосистеми Дніпра є критичною
12:56
Ситуація з біочастиною екосистеми Дніпра є критичною
екосистема, Дніпро, біочастина, річка   Ситуація з біологічною частиною екосистем Дніпра і водосховищ нині є критичною. Про це, як передає кореспондент ІМК, під час прес-конференції повідомив старший науковий співробітник відділу екології водоймищ Інституту гідробіології НАН України Юрій Плігін.

Він зазначив, що зараз температура води у Дніпрі досягла 27-29 градусів. З урахуванням уповільнення швидкості течії утворюються зони застою, крім того, прогріваються, здебільшого, поверхневі шари води, тому й різкий перепад температур зі збільшенням глибини, зауважив Ю.Плігін.

"Ми постійно проводимо моніторинг у Дніпрі та в затоках в районі Києва. В одній із глибоководних заток температура на поверхні від 29 градусів ближче до дна падає до 19-20. Тобто приблизно на 10 градусів змінюються температури при перепаді глибини до 20 метрів, виникає зона застою: в поверхневому шарі водорості насичують воду киснем, а в нижніх, куди не проходить світло, і де вони відсутні, кисень не надходить. Це пов’язане з тим, що не відбувається перемішування води, оскільки немає сильних вітрів. Якщо на поверхні води насичення киснем складає 120-130%, то на дні вміст кисню впав до 5-6%. Для риби цієї концентрації недостатньо, і там розпочинаються такі самі заморні явища, які спостерігалися взимку при нульових температурах", - розповів експерт.

Він зазначив, що українські водосховища у великій кількості населяє молюск дрейсена. "Екологи дослідили, що раніше біомаса цього молюска досягала 1,5-2 кг на квадратний метр, але зараз ця зона не має життя. Ми беремо проби, аналізуємо і знаходимо там лише мертві раковини цих молюсків. Цей молюск є фільтратом, пропускає крізь себе воду і споживає водорості, бактерії, мулові відкладення. Він забирає зайву органіку з води, освітлює її, таким чином, очищуючи, але зараз цього не відбувається у Дніпрі та на Київському водосховищі", - сказав Ю.Плігін.

Водночас, він зазначив, що життя все-таки перемагає, і біля берега на глибині 1,5-2 метри тиждень тому науковці знайшли дрібні молюски дрейсени, які відродилися в цьому році. "Ми сподіваємось, що, коли вода почне охолоджуватися і підвищиться насиченість киснем, ці молюски будуть рости і жити", - резюмував він.

Джерело : http://www.civicua.org
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2768 | Додав: wiktor | Теги: біочастина, Дніпро, екосистема, річка | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar