Головна » 2010 » Июнь » 15 » Вимирання видів зупинить поліція
08:26
Вимирання видів зупинить поліція
 
    На міжнародній конференції ООН, що пройшла у Південній Кореї, було прийнято рішення про заснування всесвітньої «наукової поліції», яка буде займатися питаннями біологічного різноманіття та екологічних систем, повідомляє BBC News. Проект був підтриманий більш ніж 230-ма делегатами з 85 країн світу

Прихильники ідеї вважають, що нововведення дозволить «побудувати міст» між науковими дослідженнями і конкретними політичними діями, необхідними для збереження біологічного різноманіття. Передбачається, що міжнародний комітет буде створений вже в 2011 році. Нова міжурядова наукова поліція по захисту біологічного різноманіття і екологічних систем (Intergovernmental Science Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) буде заснована за зразком Міжурядового комітету з питань зміни клімату (Intergovernmental Panel on Climate Change). «Мрія багатьох вчених розвинених держав стала реальністю», - зауважив з цього приводу Ахім Штайнер (Achim Steiner), виконавчий директор Програми ООН з навколишнього середовища.

Треба зауважити, що загроза вимирання нависає і над флорою, і над фауною нашого світу. Кілька років тому Енріке Лефф (Enrique Leff), координатор програми ООН з охорони навколишнього середовища в Мексиці, розповів, що до 95% зелених масивів країни втрачають листя. Найскладніша ситуація склалася в південно-східних штатах Мексики, більшу частину площі яких зайнята тропічної сельвою. А два роки тому влада США внесли білого ведмедя до списку тварин, що знаходяться на межі зникнення.

Взагалі, за даними Всесвітньої Ради охорони природи, під загрозою зникнення перебувають 16 тис. 306 видів рослин і тварин на планеті, і їх число зростає з кожним роком. Сьогодні до Червоної книги внесено кожний третій земноводний, кожний четвертий ссавець, кожен восьмий вид птахів і близько 70% всіх рослин. «Зусиль, які робляться для порятунку тварин шляхом внесенням їх до Червоної книги, очевидно недостатньо», - зауважила Джулія Мартон-Лефевр (Julia Marton-Lefevre), генеральний директор IUCN.

Що особливо сумно - зникають найбільш яскраві представники тваринного світу. Такі, приміром, як західні рівнинні горили, найменші з усіх підвидів горил, з короткою, майже чорною, шерстю (від чорного до сірувато-коричневого забарвлення). Їх кількість за останні 20-25 років скоротилася майже на 60%. Це пов'язано з тим, що людина все частіше проникає в саме серце джунглів Африки, витісняючи звідти тварин.

Інший вид, що знаходиться під загрозою вимирання - суматранський орангутанг. За останні 75% його популяція скоротилася на 80%. У 2007 році було зафіксовано 7300 особин цього виду. Ліси, в яких мешкає орангутанг, розчищаються під плантації пальм, і ареал проживання тварин все скорочується. На острові Борнео площі, зайняті під плантації, за останні 10 років збільшилися в 10 разів і сьогодні займають 27 тис. кв. км. Причому деякі ареали проживання орангутангів оточені плантаціями з усіх боків, і тварини по суті «зачинені» в них.

Джерело:  http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1689 | Додав: wiktor | Теги: наукова поліція, оон, вимирання видів | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar