Головна » 2011 » Июль » 26 » Екологи просять Президента накласти вето на роздачу торфовищ
17:14
Екологи просять Президента накласти вето на роздачу торфовищ
торф, торфовища, екологи, президент, Янукович   Екологічні організації звернулися до Президента України з проханням ветувати закон, яким планується дозволити вилучати особливо цінні землі для розробки торфовищ. Листа із роз’ясненням недоцільності та недопустимості таких дій Президенту відправили Всеукраїнська громадська екологічна організація «Національний екологічний центр України» (НЕЦУ) та Міжнародна благодійна організація "Екологія-Право-Людина” (ЕПЛ).
   «Ще на стадії законопроекту цей закон не був підтриманий Міністерством екології та природних ресурсів України, оскільки має низку недоліків, які можуть спричинити непоправні втрати для довкілля. Так, закон дозволить для видобування торфу вилучати особливо цінні землі, до яких у тому числі належать землі природно-заповідного фонду. Такі зміни до Земельного кодексу прямо суперечать державним пріоритетам України у галузі охорони природного довкілля та міжнародним зобов’язанням України», – зауважує голова Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан.
  Торфовища виконують важливі для довкілля функції, накопичуючи продукти фотосинтезу, мають важливе значення для формування гідрологічного режиму території, та є природним фільтром води. Завдяки накопиченню атмосферного вуглецю у торфових покладах відбувається зменшення парникового ефекту і запобігання змінам клімату, негативні наслідки яких вже сьогодні відчуваються у багатьох регіонах України. Торфові поклади нерідко розташовані на землях, вкритих лісовою рослинністю, межують або входять до складу територій та об’єктів природно-заповідного фонду і є одними з найважливіших територій для збереження природного біорізноманіття. Окремі торфовища розташовані в басейнах малих річок, щодо яких статтею 80 Водного кодексу України встановлено низку заборон, у тому числі стосовно зміни їх рельєфу, та зменшення лісистості.
  «Реалізація даного закону призведе до зменшення площ особливо цінних земель України, створення можливостей для вилучення торфовищ з метою використання їх для різних цілей, не передбачених чинних законодавством, створення можливості вилучення землі об’єктів природно-заповідного фонду». – пояснює виконавчий директор МБО «Екологія-Право-Людина» Олена Кравченко.
  У своїй заяві екологи додають, що проект Закону України "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо приведення у відповідність із Кодексом України про надра” не проходив процедуру екологічної експертизи у відповідності зі статтею 14 Закону України «Про екологічну експертизу» як проект законодавчого акта, реалізація якого може призвести до негативного впливу на стан навколишнього природного середовища.
  Зважаючи на це, екологічні організації підготували відповідне звернення з проханням до ПрезидентаУкраїни застосувати до даного Закону право вето.
  За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка:
Олена Кравченко,
Виконавчий директор «Екологія-право-людина»
(032) 225–76–82
067-648–07–21
epl@mail.lviv.ua
lena@uoregon.edu

Ярослав Мовчан,
Голова Національного екологічного центру України,
(050) 386–77-39
yaroslav.movchan@necu.org.ua
Фото: ugtorf.com
Джерело: http://www.civicua.org
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1818 | Додав: wiktor | Теги: Янукович, торф, екологи, президент, торфовища | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar