Головна » 2011 » Октябрь » 21 » Кліматичні скептики йдуть на поступки
19:48
Кліматичні скептики йдуть на поступки
 зміна клімату, Мюллер, аналіз, екологи Група вчених, відомих своїм скептичним ставленням до теорій змін клімату, знову проаналізувала двовікові дані про світову температурі і знайшла переконливі докази на користь того, що на Землі стає спекотніше.
   Провідний автор дослідження Річард Мюллер з Каліфорнійського університету в Берклі (США) тільки на початку цього року, виступаючи в конгресі, висловлював сумнів в тому, що в XX столітті мало місце значне потепління.
  І ось його проект Berkeley Earth Surface Temperature (BEST) завершив обробку даних про температуру, починаючи з 1800 року, з 15 джерел, серед яких Всесвітня метеорологічна організація і метеоведомства США і Великобританії. Висновок: з 1950 року середня температура планети зросла на один градус. В цілому це відповідає показникам трьох провідних систем запису температури: GISTEMP, яку курирує НАСА, GHCN (Національне управління США океанічних і атмосферних досліджень) і HadCRU (Метеобюро Великобританії). Треба зауважити, що мова йде про потепління повітря над сушею, тобто це ще не справді глобальна оцінка.
   У серії робіт, які ще не опубліковані в рецензованих журналах, але доступні на сайті проекту, дослідники міркують, наскільки надійні наявні дані про температуру. Незважаючи на свої колишні заяви, скептики виявили, що від прийняття до уваги показників міських метеостанцій (а в містах тепліше, ніж у сільській місцевості) мало що змінюється. Нагадаємо: критики звикли стверджувати, що ідею глобального потепління породив ефект міських теплових островів, тоді як у середньому планета не нагрівається. Деякі особливо завзяті блогери кричать, що метеостанції розташовані в невдалих місцях - поруч з джерелами тепла. Однак BEST не виявив статистично значущої різниці між показниками станцій, розміщених «добре» і «погано».
  Багато кліматологи відмовляються коментувати викладки, оскільки вони ще не опубліковані. Найсміливіші - Філ Джонс з Університету Східної Англії (він був замішаний в «кліматгейте») і Майкл Манн з Університету штату Пенсільванія (США) - висловлюють радість з приводу того, що наука про клімат знову підтвердила свою надійність.
  П-н Мюллер зазначає, що вирішив викласти препринти на сайт до публікації, щоб їх можна було обговорити на семінарах. Скептики ж не вважають себе гидоту. Багато хто з них висловилися приблизно так: ми ніколи не стверджували, що температура не росте, ми виступаємо за те, що антропогенна природа потепління може бути перебільшена.
    Підготовлено за матеріалами NewScientist.
Фото: www.vokrugsveta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 1829 | Додав: wiktor | Теги: мюллер, зміна клімату, Аналіз, екологи | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar