Головна » 2012 » Декабрь » 2 » Гранд-Каньйон, можливо, старший свого віку
06:43
Гранд-Каньйон, можливо, старший свого віку
  На думку більшості геологів, Гранд-Каньйон виник 5-6 млн років тому в результаті того, що річка Колорадо розмивала породу шар за шаром. Один із доказів - величезні купи вимитого гравію на західному краю каньйону, що з'явилися якраз у цей час.
  Однак нове дослідження було присвячене іншим породам, оголеним на всьому протязі каньйону. Коли ерозія забирає матеріал над ним, камінь остигає. Сліди цього охолодження зберігаються кількома способами, в тому числі у вигляді гелію всередині апатиту. «Коли апатиту жарко, гелій покидає кристали, коли він холодний - гелій залишається в ньому, - пояснює провідний автор дослідження Ребекка Флауерс з Колорадського університету (США). - Таким чином, шляхом вимірювання гелію ми можемо знати, коли порода охолола, опинившись ближче до поверхні Землі, або, що більш точно, коли поверхня Землі наблизилася до каменя в міру утворення каньйону ».
  Дослідники не тільки перевірили наявність гелію в кристалах апатиту з різних місць каньйону, але й проаналізували розташування елемента усередині кристалів, що підказує, наскільки швидко охолоджувалася порода. Вчені дійшли висновку, що якась стародавня річка вирізала прірву, приблизно відповідної форми і розміраів Гранд-Каньйону, близько 70 млн років тому.
  Карл Карлстрем з Університету Нью-Мексико (США) не бачить нічого дивного в тому, що на цьому місці могли бути каньйони десятки мільйонів років тому. Тим не менш, за його словами, більшість геологічних даних підтверджує думку про те, що сучасний каньйон (те, що туристи бачать сьогодні) з'явився лише 5-6 млн років тому.
  Єдина загадка, на яку поки немає відповіді, пов'язана з утворенням конкретних мальовничих форм, заради яких туди і їдуть з усього світу.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
  Підготовлено за матеріалами ScienceNews.

Фото: http://www.deshow.net/d/file/travel/2009-09/arizona-grand-canyon-703-2.jpg
Джерело: http://science.compulenta.ru/725041/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 3226 | Додав: wiktor | Теги: Колорадо, гранд, Гелій, апатит, породи, каньйон | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar