Головна » 2012 » Июль » 7 » І слабкі вулканічні виверження можуть вплинути на глобальний клімат
17:50
І слабкі вулканічні виверження можуть вплинути на глобальний клімат
   Влітку 2011 року діоксид сірки та інші гази, вироблені відносно невеликим виверженням, досягли високих шарів атмосфери і поширилися по всій Північній півкулі, зв'язуючись з водяною парою і формуючи частинки, які відбивають світло і не дають йому дістатися до Землі. В результаті виникає охолоджуючий ефект.
  Раніше тільки великі вулкани - наприклад, Пінатубо, що  вивергався в 1991 році, - вважалися здатними підкинути гази до стратосфери. Пінатубо знизив середньосвітову температуру в 1992 році на цілих 0,5 ˚ C.
   Гази та частки, які не доходять до стратосфери, зазвичай швидко вимиваються з атмосфери, відзначає співавтор дослідження Алан Робок з Університету Ратджерса (США). Однак виверження вулкана Набро (Ерітрея), що стався 13 червня 2011 року, дало несподіваний ефект: тепле повітря азіатського мусону допомогло вулканічним парам дістатися до стратосфери.
  Вперше ученим вдалося показати, що вулканам не обов'язково для цього бути дуже потужними. Досить відповідного поєднання погодних умов.
  Дослідники прийшли до висновків шляхом фіксації концентрацій вулканічних газів в різних шарах атмосфери за допомогою інструменту OSIRIS, що знаходиться на супутнику Odin і здатного виміряти кількість відбитого світла.
   Звичайно, одне таке виверження навряд чи зробить помітний вплив на клімат, але в далекому минулому подібні події могли відбуватися серійно.
  Фахівці підрахували, що Набро справив 1400000 т діоксиду сірки - найбільший викид з часів Пінатубо, який, втім, видав в 10 з гаком разів більше. Але, оскільки виверження Набро не носило вибухового характеру, воно не привернуло особливої ​​уваги.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
   Підготовлено за матеріалами Our Amazing Planet і EurekAlert!.

Фото: http://geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru/692457/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2217 | Додав: wiktor | Теги: Набро, Пінатубо, клімат, вулкан, виверження | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar