Головна » 2011 » Декабрь » 3 » Ісландію чекає нове велике виверження
20:55
Ісландію чекає нове велике виверження
  вулкан, виверження, Ісландія, Катла У сотнях метрів під одним з найбільших льодовиків Ісландії вчені виявили ознаки невідворотного виверження, яке може стати одним з найсильніших в історії острова за останнє сторіччя.
  Вулкан Катла (діаметр кратера - 10 км) здатний розтопити льодовик і викликати катастрофічну повінь на східному узбережжі Ісландії.
  «Минулого місяця було зареєстровано понад п'ятсот поштовхів в кальдере і біля неї, - повідомляє Форд Кокрен з Національного географічного товариства. - Магма прийшла в рух ».
  Перші ознаки насувається кошмару з'явилися 9 липня: порівняно невеликий землетрус призвело до значного повені: були змиті мости, на кілька днів ряд областей країни опинився в ізоляції. «Це розпочався четвертий за останні півстоліття період пробудження Катла», - пояснює Паудль Ейнарссон з Ісландського університету.
  Останнє велике виверження мало місце в 1918 році. Рекордними залишаються події 1755 року, коли вулкан розтопив стільки льоду, що кількість води можна порівняти із сукупним обсягом найбільших річок світу. За минулий тисячу років були й інші катастрофи: ми про них знаємо завдяки сагам. Але, зрозуміло, сучасних вимірювальних інструментів тоді не було. Невідомо, що за сейсмічна активність була і в 1918 році.
  Вулкан вивергається раз на 40-80 років, так що чекати залишилося небагато.
  Катла - це тільки частина цілої вулканічної системи. У 1783 році вона вивергалася протягом восьми місяців. В атмосферу потрапило стільки фториду водню і сірчистого ангідриду, що загинув кожний п'ятий ісландець і половина домашньої худоби. Народні перекази розповідають про те, що після цього на цілий рік настав щось на кшталт ядерної зими.
  Останнім часом Ісландія щорічно нагадує про себе. У 2010 році вулкан Ейяфьятлайокудль паралізував авіасполучення над Європою, незважаючи на те що виверження було відносно слабким. Справа в незвичайній хімії магми, тривалості виверження і супутніх катаклізму погодних умовах. У нинішньому році відзначився вулкан Грімсвотн - його виверження виявилося більшим за обсягом викинутого матеріалу, проте тривало всього тиждень, і попіл швидко пішов з атмосфери. Постраждали лише фермери на південному сході острова.
  Звичайно, Ісландія не єдине місце, де вивергаються вулкани. Наприклад, фахівці зі страшним хвилюванням очікують пробудження підводної гори в околицях острова Йерро на Канарах і появи нової суші.
  У той же час Ісландія унікальна, оскільки сидить на двох літосферних плитах. До того ж це єдине місце, де Серединно-Атлантичний хребет піднімається над водою.
   Підготовлено за матеріалами Бі-бі-сі.
Фото: www.priroda.su
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Природні катаклізми | Переглядів: 1659 | Додав: wiktor | Теги: виверження, Ісландія, Катла, вулкан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar