Головна » 2011 » Сентябрь » 19 » Лісова пожежа допомогла рідкісним видам рослин
20:00
Лісова пожежа допомогла рідкісним видам рослин
 Кінглейк, Австралія, лісова пожежа, рослини  Масштабна лісова пожежа в австралійському національному парку підняла чисельність рослин, які вважалися дуже рідкісними. В результаті зникнення домінантних видів-конкурентів рідкісні отримали перевагу.
   Сильна пожежа, що сталася в 2009 році в національному парку Кінглейк (Австралія), принесла несподівані плоди: на випаленій землі надзвичайно широко поширилися види, які вважаються що перебувають під загрозою зникнення. За словами Річарда Френсіса з екологічної консалтингової служби ABZECO, два роки тому лісова пожежа торкнулася 90% площі парку, залишивши зовсім небагато місць, де могли б сховатися рослини і тварини.
   Тепер же, закінчуючи аналіз наслідків пожежі на території в 330 тис. га, екологи свідчать про надзвичайний розквіт тих видів, яких раніше тут або просто не було, або вони зустрічалися надзвичайно рідко. Вогонь якимось чином «залучив» 60 нових видів рослин, серед рідкісних, раніше представлених в незначній кількості, дослідники відзначають гудію лотосолистну, помадерріс Pomaderris vaccinifolia та ін Слідом за новими рослинами прийшли і нові види птахів - наприклад, Білоброва Артамен і краснолобі петроїкі.
  Що до пернатих, то на згарище прилетіли види, що віддають перевагу відкритим просторам і зрідженим чагарниковим заростям. У разі рослин екологи говорять про більш складні закономірності. Раніше багато хто з них просто не витримували конкуренції з домінантними видами, і насіння довгий час перебувало в землі в сплячому стані. Пожежа прибрала конкурентів з дороги, і рослини-аутсайдери отримали доступ до сонячного тепла, світла і т. п. На думку екологів, ультрафіолетове випромінювання і речовини, що містяться в димі, спровокували бурхливий ріст і розвиток перш сплячих рослин. Як кажуть, не було б щастя, та нещастя допомогло.
   Чи буде так триватиме й надалі, покаже час. Дослідники не виключають того, що торжество «підпільних» рослин виявиться короткочасним, і незабаром вони зміняться звичайними домінантними видами, які, природно, теж залишили в землі свої «банки насіння». Їх пробудження буде означати, на жаль, кінець «свята життя» для рідкісних видів, що отримали від лісової пожежі такий дивовижний шанс побути на вершині.
   Підготовлено за матеріалами NewScientist.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 3633 | Додав: wiktor | Теги: Австралія, лісова пожежа, Кінглейк, рослини | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar