Головна » 2011 » Июнь » 8 » Медузи виснажують морські екосистеми
07:37
Медузи виснажують морські екосистеми
екосистема, Світовий океан , море, медуза   Органічні речовини, що складають тіло медузи, настільки сильно збагачені вуглецем, що бактерії, які переробляють органіку, змушені перетворювати її на вуглекислий газ. Таким чином, поживні речовини, поглинені медузою, виявляються недоступні для інших членів екосистеми.
  Медузи - дивно ненажерливі хижаки, якими до того ж гидує більшість мешканців моря. Все, що з'їла медуза (а харчується вона переважно планктоном і дрібними ракоподібними), залишається при ній, перетворюючись на желеподібне тіло. Причому, як показали експерименти зоологів з Віргінського інституту моря (США), «жадібність» медузи воістину виняткова: навіть її виділення не йдуть на користь поглинає їх одноклітинним-редуцентам.
  Дослідники оцінювали вуглецевий обмін між медузами і бактеріями, які використовують продукти виділення інших організмів, розкладаючи «колишню у вживанні" органіку. Морські бактерії відіграють важливу роль у поверненні вуглецю, азоту, фосфору та інших важливих речовин назад в харчовий ланцюг: розкладаючи органічні залишки, бактерії використовують їх як джерело енергії, розмножуються і таким чином створюють сприятливе середовище для тих, хто стоїть на самій першій ступені харчової піраміди . Але з медузами все інакше. Їх виділення - екскременти і слиз - надмірно збагачені вуглецем, вода, перенаселена медузами, містить в 25-30 разів більше вуглецю по відношенню до азоту - при цьому у звичайній морській воді вуглецю більше азоту всього в шість разів.
   Перезбагачення вуглецем прискорює метаболізм бактерій: органіку, що залишається від медуз, вони переробляють у шість разів швидше. І, що найголовніше, майже весь медузний вуглець бактерії за допомогою свого прискорилося метаболізму переводять на вуглекислий газ. Тобто виводять з харчового ланцюга. При цьому не відбувається збільшення біомаси бактерій, так як енергія, яку вони черпають від «медузних покидьків», виявляється в прямому сенсі викидається на вітер: прискорений метаболізм призводить до втрат в корисному синтезі. Перенасичена вуглецем органіка медуз виявляється неефективним джерелом їжі для морських бактерій. Медуза у харчовому ланцюзі є шунтом, який виводить енергію в нікуди. Детально про результати екологічних експериментів з медузами можна прочитати у статті, опублікованій в журналі PNAS.
   Зоологи не просто так вивчали вплив медуз на морські екосистеми. Прибережні води і дельти річок часом буквально «зацвітають» від медуз, і останнім часом це явище спостерігається все частіше. Вважається, що медуза може з вигодою для себе використовувати перенасичення води поживними речовинами і підвищення температури, причиною чого є людська діяльність. Як показують дослідження, вибух чисельності медуз не так вже нешкідливий для інших організмів: ці слизові безхребетні здатні посадити на голодний пайок цілу екосистему, а виграти від їх присутності можуть лише деякі спеціалізовані види бактерій. Та й сама людина може відчути на собі «жадібність» медуз: вони цілком здатні залишити Homo sapiens без риби, просто заморив її голодом.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4371 | Додав: wiktor | Теги: екосистема, світовий океан, медуза, море | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar