Головна » 2015 » Июнь » 11 » Моря мезозойського періоду населяли гігантські акули
06:50
Моря мезозойського періоду населяли гігантські акули

Гігантські акули розміром з двоповерховий будинок населяли морське мілководдя 100 млн років тому, показали результати недавніх розкопок. У довжину доісторична акула досягала 6,2 м.

Величезна риба Leptostyrax macrorhiza була одним з найбільших хижаків свого часу. Стародавній морський монстр був виявлений зовсім випадково. На викопні останки наткнулися члени клубу палеонтологів-аматорів в околицях міста Форт-Уерт в штаті Техас в 2009 році. Відомо, що близько 100 млн років тому ця територія була частиною мілководного Західного внутрішнього моря, яке ділило Північну Америку на дві частини і простягалося від Мексиканської затоки до Арктики.

Палеонтологи виявили три великих хребця діаметром 11,4 см кожен. На хребцях явно було видно лінії, звані ламелями, що вказувало на приналежність акули до ряду ламноподібнихх. Також в цей ряд входять тигрові піщані акули, білі акули, акули-будинкові.

Вчені знайшли опис подібного хребця доісторичної акули, знайденого в 1997 році в окрузі Кайова в Канзасі. Вік скам'янілості також становив близько 100 млн років. У довжину акула, якій колись належав хребець, досягала 9,8 м. Найбільшою коли-небудь знайденої акулою вважається мегалодон, який виростав до 18 м в довжину.

Знахідка змінила уявлення вчених про морях раннього крейди. Раніше дослідники вважали, що по-справжньому великими хижаками періоду були тільки страхітливі пліозаври, які досягали 12 м у довжину. Тепер палеонтологи отримали свідоцтва того, що в доісторичних морях мешкали як мінімум два види величезних м'ясоїдних тварин.

Фото: © Plos One
Джерело: https://www.gismeteo.ru/news/sobytiya/14881-morya-mezozoyskogo-perioda-naselyali-gigantskie-akuly/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2680 | Додав: wiktor | Теги: ГІГАНТСЬКА, хребець, акула, палеонтологія, Техас | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar