Головна » 2012 » Март » 19 » На австралійське місто обрушилася павутинна катастрофа
08:37
На австралійське місто обрушилася павутинна катастрофа
   павуки, Австралія, Нашестя, ентомологи, повінь Але павуки, яких звинуватили в події, не плетуть павутину. Здається, тільки тепер учені знайшли пояснення феномену, що вразив місцевих жителів і заодно весь світ.
    Журналісти Discovery News опитали кількох ентомологів та фахівців з павукоподібних. Майже всі вчені в один голос стверджували, що павуки-вовки, яких назвали причиною павутинної катастрофи, павутину не плетуть.
    Вони на відміну від побратимів ловлять здобич не в красиві мережі. Ці павуки підкрадаються до жертв вночі і нападають, поки комаха не встигла схаменутися.
   Звичайно, павуковий шовк випускають і павуки-вовки. Однак вони створюють тільки довгі нитки. За допомогою цих "стрічок" вони часто подорожують по повітрю: павук забирається на кінчик високої травинки, випускає нитку, її підхоплює порив вітру, і досить легкий павучок разом зі своїм "парашутом" вирушають вгору.
   Правда, такий спосіб пересування (часом на дуже великі відстані) зазвичай використовують молоді особини. Але повінь змусила покинути рідні місця не тільки людей, але і павуків. Ймовірно, павуки-вовки масово обрали подорож по повітрю, як кращий спосіб порятунку від підступаючих вод. В результаті на невеликій ділянці суші накопичилося багато павуків, які зазвичай живуть поодинці.
   Звідси і гігантські "нарости" павутини на всьому. "Павуки-вовки ховаються будь-де, щоб уникнути зустрічі з птахами або іншими хижаками. Але коли вода заповнює сушу, вихід у них залишається тільки один: забиратися на дерева та інші високі об'єкти. Там вони постійно стикаються один з одним, пересуваючись в пошуках їжі. В результаті такої активності і з'являється велика кількість ниток павутини ", - пояснює Стів Хейдон (Steve Heydon) з музею ентомології Бохартом (Bohart Museum of Entomology) при університеті Каліфорнії в Девісі.
    Інший експерт додає, що в одній тільки Австралії мешкає близько 130 видів павуків-вовків. Тому ніякої навали як такої, швидше за все, не було, у всьому винна висока концентрація членистоногих на невеликій площі.
   Метеорологи прогнозують відхід води з околиць Уогга-Уогга, тому павуки незабаром розбредуться по довколишній територій, а жителі містечка перестануть страждати від павутинної катастрофи.
Фото: www.segodnya.ua
Джерело: http://www.segodnya.ua
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2161 | Додав: wiktor | Теги: ентомологи, Австралія, павуки, повінь, Нашестя | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar