Головна » 2011 » Февраль » 20 » На Прип'яті очікується висока весняна повінь
12:34
На Прип'яті очікується висока весняна повінь
Гідрометеорологічний центр, Рівненська область, Волинь, повінь, Прип'ять, Бойко       Гідрометеорологічний центр прогнозує високу весняну повінь у басейні річки Прип'ять у Волинській і Рівненській областях. Про це на прес-конференції повідомила начальник відділу гідрологічних прогнозів Гідрометцентру Вікторія Бойко.

"Найбільш небезпечна ситуація на сьогодні, і, безсумнівно, вона буде зберігатися такою, на Волині та частково на Рівненщині, де протікають поліські річки Прип'яті", - сказала вона.

Вона зазначила, що вже зараз рівень води там перевищує середні показники для весни, є значні затоплення, в тому числі сільгоспугідь, присадибних ділянок і приватних будинків.

Бойко відзначила, що негативну дію річкових вод може бути посилено підняттям рівня грунтових вод, впливом меліоративних систем та каналів місцевого значення.

"Навіть при незначних фактичних снігозапаси, а тим більше у разі їх збільшення і їх танення з дощами, можливо значне і тривале затоплення територій, населених пунктів і господарських об'єктів насамперед на Волині", - підкреслила вона.

Бойко прогнозує, що на території чорнобильської зони, по якій також протікає Прип'ять, загрози високого весняного водопілля не буде.

Експерт також відзначила, що небезпечною може бути ситуація також на річках басейну Західного Бугу.

У цілому, Бойко відзначила, що за Україну весна буде набагато спокійніше в порівнянні з 2010 роком.

За її словами, зараз фактори весняного водопілля для Лівобережжя і Правобережжя досить відрізняються, оскільки на лівобережній частині Україні протягом всієї зими був стабільний сніжний покрив, а на правому березі він був дуже незначний.

"Ці фактори, поєднані з тим, що грунт не промерзла, хоча і досить волога, говорять про те, що в нас весняне водопілля на більшості річок буде середнє і нижче середнього", - сказала вона.

За її словами, максимум, чого можна очікувати, - це затоплення заплавних територій річок без загрози небезпечних наслідків для господарських об'єктів і населених пунктів.
Фото: dt.ua
Джерело: http://podrobnosti.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2376 | Додав: wiktor | Теги: Бойко, повінь, Рівненська область, Прип'ять, Гідрометеорологічний центр, Волинь | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar