Головна » 2010 » Декабрь » 14 » Середземноморський сонячний проект
22:57
Середземноморський сонячний проект
www.rgo.ru
проект, середземноморський союз, сонячна енергія, сучасні технології       В останні два роки країни Середземноморського союзу (включає 43 європейських і африканських держави середземноморського басейну та прилеглих територій) запропонували кілька проектів розвитку сонячної енергетики в Сахарі.

Інтерес до сонячної енергетики і, в зв'язку з нею - в першу чергу до Сахарі цілком закономірний. Подібні проекти множаться.

На кожен квадратний метр поверхні найбільшої пустелі світу на рік надходить кількість сонячної енергії, еквівалентну 1 барель (159 літрів) нафти. Це означає, що використання квадрата сахарської землі стороною 300 кілометрів (тобто всього 9000 кв.км) задовольнило б всю потребу людства в енергії.

У 2009 році Союзом були розроблені «Середземноморський сонячний проект» та проект «Дезертік», що передбачають будівництво сонячних електростанцій в Північній Африці. Автори проектів розраховують, що перші виробництва з'являться вже через два-три роки, незважаючи на ряд складнощів.

Теплова сонячна електростанція зараз вже будується в Марокко, і запроектовані ще чотири.

Великі середземноморські сонячні проекти спираються на американський досвід. У США найпотужніша електростанція даного типу (де промені сонця концентруються дзеркалами на трубках з робочим тілом) працює в пустелі Мохаве. Її потужність - 354 МВт. Параболічні дзеркала концентрують сонячну енергію, яка перетворює воду на пару, що надходить на турбіни. Це теплова сонячна електростанція, сонячна ТЕС. Об'єм води, потрібний для роботи електростанції - 3000 літрів на кожен тис. МВт. У пустелі Мохаве використовують підземну воду з глибоких пластів.

У Сахарі з цим виникають проблеми. Запаси підземних вод є в Алжирі, Тунісі та Лівії - 30 млрд куб.м. Однко вони потрібні для сільського господарства і населенню для пиття.

Інша проблема пов'язана з передачею енергії на великі відстані - передбачається, що сонячні ТЕС в Північній Африці будуть забезпечувати енергією Європу. Для вирішення цього завдання прелагается створити єдину енергетичну систему - «Середземноморське кільце», що з'єднує країни Північної Африки, Близького Сходу та Європи. Як компенсаційних потужностей у нічний час пропонується включити в кільце існуючі та проектовані вітряні, геотермальні та гідроелектростанції.

Можливі й різні варіанти зберігання енергії - наприклад, вдень сонце розплавляє спеціальну соляну суміш, яка вночі застигає, передаючи накопичене тепло воді і перетворюючи її на пару.

Але одна з головних труднощів - політична. Ці масштабні проекти треба буде здійснювати в дуже нестабільному регіоні. Тим не менше, і це автори проекту не вважають непереборною перешкодою для розвитку сонячної енергетики в регіоні.

Підготував:  Кирило Дегтярьов

Джерело : http://www.rgo.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1533 | Додав: wiktor | Теги: проект, сучасні технології, середземноморський союз, сонячна енергія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar