Головна » 2012 » Март » 13 » ООН: пора скоординувати всіх споживачів прісної води
08:54
ООН: пора скоординувати всіх споживачів прісної води
 вода, питна вода, Марсель, саміт, ООН, прісна  Сьогодні в Марселі (Франція) стартує Всесвітній водний форум. Коло питань, які будуть порушені на ньому, окреслила спеціально підготовлена доповідь ЮНЕСКО. Її основна думка полягає в тому, що світове водопостачання перебуває під величезним тиском з боку кліматичних змін та зростання продовольчих, енергетичних і гігієнічних потреб населення. ООН закликає до радикального перегляду принципів розгляду конфліктуючих претензій.
    «Прісна вода не використовується екологічно стійким чином, - говориться в заяві генерального директора ЮНЕСКО Ірини Боковій. - Точна інформація розрізнена, майбутнє стає все більш невизначеним, ризик зростає ».
   У доповіді сказано, що до 2050 року попит сільського господарства, на яке і так доводиться близько 70% прісної води, споживаної людством, ймовірно, зросте принаймні на 19%. До того моменту чисельність населення планети збільшиться приблизно на 2 млрд і складе 9 млрд, і фермерам доведеться виробляти на 70% більше продуктів, оскільки підвищиться і рівень життя - а це в тому числі означає зростання попиту на продовольство, особливо м'ясо.
    Тим часом під землею відбувається «тиха революція»: за останні 50 років використання грунтових вод збільшилася втричі, що підвищує ймовірність посух.
   Інший важливий фактор - клімат: зміна режиму випадання опадів і рівня води в річках, посухи, танення льодовиків. До 2030 року кліматичні процеси істотно вплинуть на виробництво продовольства в Південній Азії та Південній Африці, зазначає доповідь. До 2070 року нестача води буде відчуватися в Центральній і Південній Європі.
    На Азію, де проживає 60% населення світу, припадає лише близько третини водних ресурсів планети.
    Інше дослідження провела Організація економічного співробітництва і розвитку. У її доповіді, опублікованій минулого тижня, прогнозується збільшення до 2050 року світового попиту на воду в межах 55%, причому більше 40% населення земної кулі будуть жити при дефіциті водних ресурсів.
     Обидва документи сходяться на тому, що в умовах обмеженої пропозиції політики повинні більш ефективно регулювати конфліктуючі потреби сільського господарства, енергетики і звичайних людей, яким вода потрібна для пиття і гігієни. Поки взаємодії між різними групами споживачів немає - тому ситуація з запасами прісної води і досягла настільки критичного стану.
    Але якісь зрушення все ж є. Всесвітня організація охорони здоров'я заявила минулого тижня, що мета щодо збільшення частки населення, що має доступ до безпечної питної води, яку ООН ставила перед собою до 2015 року, фактично була досягнута в кінці 2010-го. Проте ці дані оскаржує французька благодійна організація Solidarites International. За її оцінками, у світі залишилося 1900000000 людей, що не мають доступу до питної води, а не 783 млн, як вважає ООН. Це об'єднання разом з однодумцями збирається критикувати цифри, які будуть представлені на саміті, і провести альтернативну конференцію в тому ж Марселі.
    Підготовлено за матеріалами Рейтер.
Фото: www.priroda.su
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 3577 | Додав: wiktor | Теги: Марсель, саміт, прісна, оон, вода, питна вода | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar