Головна » 2011 » Апрель » 22 » Озеро Севан відновлюється
22:06
Озеро Севан відновлюється
озеро, Севан, Вірменія, рівень води    Схоже на те, що вчені, які працювали над відновленням високогірного озера Севан (Вірменія), можуть святкувати перемогу. Справа в тому, що з 2009 року рівень цього озера підвищився на 46 сантиметрів. Вже в кінці 2010 року рівень озера склав 1899,71 метра над рівнем моря. Успіх досягнуто завдяки співпраці вчених та уряду Вірменії. Прогнозується, що в 2031 році рівень озера досягне позначки 1903,5.

Історія озера досить сумна - справа в тому, що з 1937 року почалося його активне використання, в результаті чого рівень води в озері опустився на цілих 13 метрів. У результаті екосистема озера почала вимирати, озеро стало «цвісти», а вода в озері стала непридатною для більшості видів використання. Вчені та члени уряду Вірменії звернули увагу на проблему лише недавно - тільки в 2000 році було знайдено прийнятне рішення для відновлення рівня води.

У результаті з 2006 по 2010 роки відбувалося підняття рівня води на 25 сантиметрів на рік у середньому.

Саме зеро розташоване на висоті 1914 метрів, в центрі Вірменського нагір'я. Севан вважається одним з найбільш великих озер як Європи, так і Азії, а його площа сягає 1240 кілометрів. Максимальна глибина озера складає 83 метри. Варто відзначити і те, що це - одне з найбільших джерел води в регіоні. В озері водиться особливий вид форелі «ішхан», а на узбережжі знаходиться безліч архітектурних пам'яток.

Команда, яка працює над відновленням рівня озера до колишньої позначки, зазначає успіх, сподіваючись на те, що він закріпиться підйомом рівня води озера Севан протягом кількох наступних десятиліть. Тільки тоді можна буде говорити про остаточне відновлення самого озера і його екосистеми. Будемо сподіватися, що все дійсно так і буде.
Фото: www.mygeos.com
Джерело: http://www.mygeos.com
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2129 | Додав: wiktor | Теги: рівень води, Вірменія, Севан, озеро | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar