Головна » 2014 » Май » 14 » Зміни в кліматі Антарктики роблять південь Австралії більш посушливим
14:07
Зміни в кліматі Антарктики роблять південь Австралії більш посушливим

Повітряні маси, які циркулюють навколо Антарктиди , за минуле півстоліття наблизилися до південного полюса на 2 - 5 градусів широти , а швидкість їх переміщення стала на 10 - 15 % вище.

До такого висновку прийшла група австралійських учених, які досліджували проби антарктичного льоду , що дозволило скласти комп'ютерну карту зміщення повітряних мас південної півкулі за останнє тисячоліття .

«Під впливом парникового ефекту відбувається зміщення повітряних полярних потоків на південь » , - розповіла один з авторів цього дослідження Нерілі Ебрам з Австралійського національного університету. У результаті « Ревучі сорокові » - так моряки називають простір океану між 40 і 50 градусами південної широти , де дуже часто виникають шторми - поступово перетворюються на « шалені п'ятидесяті ».

Кліматичний процес , в ході якого відбувається зміщення повітряних потоків на південь , в чому пояснює досі незрозумілий науці феномен більш повільного потепління Антарктиди в порівнянні із загальним потеплінням світового клімату , зазначила Ебрам . « Холодний вітер виявляється у своєрідній пастці , ось чому в ряді регіонів Антарктиди ми практично взагалі не спостерігаємо ніякого потепління » , - пояснила науковець.

Згідно з висновками авторів дослідження , які опубліковані сьогодні в журналі « Природа Зміна клімату » , в даний час відбувається неухильне ослаблення впливу антарктичних повітряних мас на сусідні з ними повітряні потоки - в результаті кількість опадів , що випадають в південних регіонах Австралії , постійно зменшується , роблячи ці сільськогосподарські райони країни більш посушливими.

«Те , що ми спостерігаємо зараз , явно виходить за рамки природних кліматичних флуктуацій , - підкреслила Нерілі Ебрам . - Більше того , ми можемо досить чітко пов'язати кліматичні процеси в Антарктиці з загальним підвищенням рівня парникових газів в атмосфері ».

Фото: http://3.bp.blogspot.com/-95exbsA3ohQ/UHK9Bar6dqI/AAAAAAAAA1Q/q5WVRzswIog/s1600/ausdesert2.jpg
Джерело: http://news.headline.kz/s_miru_po_novosti/izmeneniya_v_klimate_antarktiki_delayut_yug_avstralii_bolee_zasushlivyim.html
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2440 | Додав: wiktor | Теги: Австралія, Антарктида, ревучі сорокові, вітри, шалені пятидесяті, клімат | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar