Головна » 2011 » Ноябрь » 8 » Парниковий стрибок
13:47
Парниковий стрибок
парникові гази, викиди, вуглексилий газ, Кіотський протокол   Світові викиди вуглекислого газу (CO2), накопичення якого в атмосфері Землі веде до парникового ефекту і глобальної зміни клімату, в 2010 році різко зросли. Про це повідомляє агентство Associated Press з посиланням на Міністерство енергетики США (US Department of Energy).
  Згідно з підрахунками цього відомства, в 2010 році світові промисловість, транспорт і сільське господарство викинули в атмосферу на 512 млн т більше CO2, ніж роком раніше - це відповідає зростанню в 6%, що гірше самого песимістичного сценарію. Основний внесок у цей приріст внесли США, Китай та Індія, найбільші світові джерела парникових газів.
  Том Боден (Tom Boden), директор Центру аналізу інформації про вуглекислому газі (Carbon Dioxide Information Analysis Center) Міністерства енергетики США, називає це «великим стрибком» і робить висновок, що світова фінансова криза, з точки зору викидів, скінчився: промисловість по всьому світу оживає, і люди знову стали багато подорожувати, що і відбилося на атмосфері.
  Грегг Мерленд (Gregg Marland), професор геології Аппалачського державного університету (Appalachian State University), який допомагав вважати статистику викидів, називає ситуацію, що складається «жахливою». Цілком виправдано: адже, за останніми даними, ресурси світового океану та грунту з поглинання вуглекислого газу практично вичерпані. А значить, парниковий ефект в найближчі роки неминуче посилиться, що може мати небезпечні наслідки практично для всіх країн світу.
  Вихід із ситуації сильні світу цього будуть шукати на черговому кліматичному саміті, який відкриється у м. Дурбан, Південна Африка, в кінці цього місяця. Вже зараз ясно, що дискусія належить непроста: надто багато суперечностей існує між сторонами. Наприклад, впливова група з Бразилії, ПАР, Китаю та Індії незадоволена наміром ЄС включити викиди парникових газів від міжнародної авіації в систему міжнародної торгівлі квотами оними викидами. Країни, що розвиваються не безпідставно вважають, що подібний захід вдарить по їхніх кишенях: адже їхні літаки в цьому відношенні «брудніші» європейських.
  Традиційно велику критику викликає позиція США, які до цих пір не хочуть брати на себе які-небудь чіткі зобов'язання по скороченню викидів, і не ратифікували спрямований на це Кіотський протокол. При цьому Сполучені Штати на сьогоднішній день поступаються сьогодні за обсягом викидів тільки Китаю.
   Японія, Росія і Канада не згодні брати участь в потенційному другому періоді дії Кіотського протоколу (перший закінчується в 2012 році), на тій підставі, що країни, що розвиваються, уже виробляють більше викидів, ніж розвинені. При цьому ті ж Китай і Індія, хоча й підписали протокол, ніяких зобов'язань у рамках нього поки не мають - що і викликає у розвинених країн обурення.
  Зазначимо, що відбулася в минулому грудні кліматична конференція ООН у мексиканському Канкуні, як і кліматичний форум в Копенгене, Данія, в 2009 р., залишили суперечливе враження. У Мексиці вдалося домогтися певних зрушень, але екологи вважають, що цього явно недостатньо, враховуючи, якими загрозливими темпами зростають викиди вуглекислого газу. Будемо сподіватися, що зустріч у Дурбані матиме більший ефект.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 1771 | Додав: wiktor | Теги: парникові гази, вуглексилий газ, викиди, Кіотський протокол | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar