Головна » 2011 » Август » 22 » Система торгівлі квотами на викиди парникових газів в Україні
09:23
Система торгівлі квотами на викиди парникових газів в Україні
Україна, парникові гази, шкідливі викиди, система, купівля-продаж   В Україні уже тривалий час йде мова про можливість розроблення та впровадження схеми торгівлі викидами (торгівлі квотами на викиди парникових газів - СТВ), на зразок тієї, яка діє в ЄС. Для відповідних переговорів у даній сфері Україну відвідують представники Європейської Комісії, проводять зустрічі щодо розроблення законодавства з питань впровадження системи торгівлі викидами із представниками уряду та незалежними експертами.
   Представники Єврокомісії наголошують на тому, що для того, щоб система торгівлі викидами в Україні була у майбутньому приєднана до Європейської системи торгівлі, (а саме такими є плани України) Україна повинна ставити амбітні цілі щодо встановлення лімітів на викиди парникових газів, повинні бути передбачені правила прозорості СТВ, моніторингу та верифікації викидів парникових газів, повинна бути передбачена процедура незалежної верифікації викидів та стандарти Євросоюзу у сфері функціонування СТВ повинні бути запровадженими і в Україні. Для цього необхідним є відповідне правове поле функціонування СТВ, тому й ведеться робота над розробленням законодавства у даній сфері.
  Експертно-дорадчим центром «Правова аналітика» підготовлено інформацію щодо важливих аспектів у впровадженні СТВ в Україні, серед яких можна назвати такі:
- Питання прозорості функціонування СТВ.
- Реплікація стандартів ЄС і прикладів функціонування СТВ Євросоюзу в Україні.
- Запозичення керівних принципів моніторингу та звітності СТВ ЄС.
- Адекватні амбіції України щодо встановлення межі (лімітів) на викиди парникових газів, що призводять до реального скорочення викидів в Україні.
- Чіткий та зрозумілий моніторинг та перевірки під час функціонування СТВ в Україні.
- Незалежні перевірки розрахунку викидів парникових газів в Україні.
- Надходження від продажу квот на викиди парникових газів Україною повинні використовуватися на фінансування заходів із «жорсткого озеленення», оскільки саме такі проекти призводять до фактичного скорочення викидів парникових газів.
- Повинна бути створена правова база для функціонування СТВ, необхідним є прийняття нового закону Верховною Радою України, який би встановлював основи функціонування схеми торгівлі викидами в Україні.
- Повинен бути врегульований порядок видачі дозволів на викиди парникових газів в Україні.
- Слід створити умови для уникнення конфлікту інтересів у процесі регулювання, реалізації і контролю за реалізацією СТВ в Україні, тобто нормативне регулювання, імплементація, та контролюючі повноваження повинні бути розприділеними між різними органами та гілками влади.
- Залучення різних гілок влади, міністерств, органів на місцях, контролюючих органів (прокуратури, Рахункової палати України, тощо) до реалізації СТВ в Україні.
- Необхідним є встановлення відповідальності за порушення законодавства при реалізації СТВ в Україні.
- Визначення конкретного урядового органу, відповідального за реалізацію СТВ в Україні та передбачення персональної відповідальності державних службовців за порушення правових норм у сфері функціонування СТВ.
- Забезпечення участі громадськості в процесі прийняття рішень в сфері імплементації СТВ (наприклад, участь у розробленні проектів нормативно-правових актів, тощо), чітке визначення питань, рішень, до прийняття яких громадськість може бути долученою
- Доступ громадськості до інформації про функціонування СТВ в Україні, включаючи інформацію про продаж квот на викиди парникових газів, суми залучених коштів від продажу квот, розподіл надходжень між різними галузями економіки та підприємствами, порядок видачі дозволів на викиди парникових газів, дотримання умов дозвільних документів на викидів парникових газів окремими підприємствами, дотримання норм і правил у сфері функціонування СТВ державними установами і окремими підприємствами, реєстру, який відображає дані щодо реалізації СТВ, фактичні скорочення викидів парникових газів на окремих підприємств та в окремих секторах економіки і т.д.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.civicua.org
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4059 | Додав: wiktor | Теги: шкідливі викиди, парникові гази, україна, купівля-продаж, система | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar