Головна » 2011 » Август » 25 » Підтверджено існування потужної течії біля берегів Ісландії
09:25
Підтверджено існування потужної течії біля берегів Ісландії
 Ісландія, Північно-Ісландська течія, океанічні течії, Датська протока, ковеєр    Міжнародна група дослідників підтвердила наявність глибоководної системи океанічної циркуляції біля берегів Ісландії, яка може істотно вплинути на реакцію океану на зміни клімату раніше непередбаченими способами.
  Північно-Ісландська течія вносить свій внесок у термохалінну циркуляцію, яка має величезне значення для регулювання клімату Землі. Цей конвеєр несе теплі поверхневі води у високі широти, де вода прогріває повітря, а потім охолоджується, опускається і повертається до екватора у вигляді глибокого течії.
   Вирішальне значення для атлантичної хореографії має Датська протока: тут проходить найбільший з глибоководних потоків, що живлять нижні області «конвеєрної стрічки» і повертають щільну воду на південь.
  Протягом багатьох років вважалося, що його основним компонентом є Східно-Гренландська течіяг. Однак ця точка зору в 2004 році була поставлена під сумнів двома ісландською океанографами, які відкрили потік, що йде на південь в 25-60 км на захід від Ісландії на глибині 500-700 м.
  З тих пір Хедін Вальдімарссон і Стейнгрімур Йонссон з Інституту морських досліджень разом з колегами провели нове дослідження, яке показало, що Північно-Ісландська течія являє собою не тільки один з основних маршрутів руху прісної холодної води з Північного Льодовитого океану в Датську протоку і далі в Атлантичний океан (поряд з Східно-гренландською течією). На нього практично повністю доводиться весь найщільніший компонент Атлантичної меридіональної циркуляції.
  Комп'ютерне моделювання показало, що Північно-Ісландська течія в основному утворена остившими водами течії Ірмінгера. Про існування цієї «петлі» в системі циркуляції вод Атлантики раніше не було відомо.
  Чим це «загрожує» кліматологам? Фахівці стурбовані тим, що «конвеєр» сповільнюється через підвищення глобальних температур. Справа в тому, що збільшується кількість прісної води, що потрапляє в океан у результаті танення льоду та інших явищ, пов'язаних з потеплінням. Опинившись в Північній Атлантиці, вона, швидше за все, замерзне, замість того щоб опуститися на глибину і продовжити циркуляцію. В результаті, вважають експерти, має відбутися скорочення кількості води, що несе тепло з тропіків, і на північній півкулі запанує більш прохолодний клімат.
  Цей сценарій поки не більш ніж гіпотеза. Виявлення Північно-Ісландської течії здатне істотно його підкорегувати. Якщо дійсно з них надходить в Атлантичний океан значна частина прісної холодної води, доведеться переосмислити уявлення про швидкість перетворення теплої води в холодну в рамках Атлантичної меридіональної циркуляції і про те, як система зміниться в результаті потепління.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Geoscience.
  Підготовлено за матеріалами EurekAlert!.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3010 | Додав: wiktor | Теги: океанічні течії, Північно-Ісландська течія, ковеєр, Датська протока, Ісландія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar