Головна » 2012 » Февраль » 24 » Планета-океан
09:37
Планета-океан
 планета, океан, вода, карлик, пошук життя Група астрономів під керівництвом Закора Берта (Zachory Berta), професора Гарвард-Смітсоніанського центру астрофізики (Harvard Smithsonian Center for Astrophysics), США, підтвердила існування планети-океану, що володіє тонкою атмосферою. Про це повідомляє BBC News. Екзопланета GJ 1214b є «Супер-Землею» - вона більше нашої планети, але поступається в розмірах Юпітеру. Результати дослідження вчених будуть опубліковані в Astrophysical Journal.
    Ця планета була відкрита в 2009 році за допомогою наземних телескопів. Її діаметр більше земного приблизно в 2,7 рази, при цьому її вага вище в 7 разів. Вона обертається навколо червоного карлика на відстані 2 млн км. Це означає, що температура на планеті перевищує 200 ° С. У 2010 році з'явилося нове дослідження, автори якого, грунтуючись на вимірах атмосфери, припустили, що вона складається з води. При цьому, вважали вони, існує можливість того, що планета покрита туманом, як, наприклад, супутник Сатурна Титан. Тепер, завдяки даним орбітальної обсерваторії «Хаббл» (Hubble telescope), було підтверджено, що планета майже повністю покрита водою.
   Вчені спостерігали за зміною спектру випромінювання карлика в той момент, поки планета проходила по її диску. Вчені пояснюють, що промені світила проходять крізь атмосферу планети, і частина з них змінюється, стикаючись з молекулами газів і пари, що входять до її складу. Через це в спектрі випромінювання зірки з'являються нові лінії, які сигналізують про наявність тих чи інших речовин в атмосфері планети. «Висока температура і тиск можуть сприяти появі таких сполук, як «гарячий лід» і «суперрідка вода», які ми не можемо зустріти в нашому повсякденному житті на Землі», - пояснює Закора Берта.
  «Навколо світу» розповідав про те, що не так давно в рамках програми з пошуку населених планет, астрономи підтвердили існування екзопланети, схожої на Землю. На планеті Kepler 22-b, розташованої на відстані в 600 світлових років, температура близько 22 ° С. Її розмір приблизно в 2,4 рази перевищує розмір нашої планети. Kepler 22-b розташований приблизно на 15% ближче до своєї зірки, ніж Земля по відношенню до Сонця, а рік на цій планеті проходить за 290 днів.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2903 | Додав: wiktor | Теги: Океан, Карлик, вода, пошук життя, планета | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar