Головна » 2012 » Апрель » 24 » В Арктиці виявлено ще одне джерело метану
07:13
В Арктиці виявлено ще одне джерело метану
В Арктиці виявлено ще одне джерело метануВ Арктиці безліч джерел потужного парникового газу - метану. Одна тільки вічна мерзлота зберігає мільярди тонн. Плюс до цього на дні порівняно дрібних морів континентального шельфу метан залягає у вигляді гідратів. Ну, і, звичайно, болота. Чим сильніше потепління - тим більше метану опиниться в атмосфері, тим сильніше потеплішає, і так далі.
   Все це відомо і зовсім не пояснює того, що Ерік Корт з Лабораторії реактивного руху НАСА та його колеги виявили метан в Північному Льодовитому океані далеко від відомих арктичних сховищ цього газу. Відкриття було зроблено за підсумками п'яти авіаекспедіцій 2009-2010 років в рамках проекту з вимірювання парникових газів в атмосфері.
   П-н Корт вважає, що в багатих метаном областях виділяється близько 2 мг газу на кожен квадратний метр поверхні океану. Деякі з цих областей розташовані поблизу від затоки Прюдо на Алясці з його нафтогазопереробними підприємствами, але роза вітрів не дозволяє назвати останні джерелами викидів.
  Найбільш вірогідний кандидат - морські бактерії, що виділяють метан в процесі життєдіяльності. Води Північного Льодовитого океану перемішуються погано, тому поверхневий шар, як правило, залишається таким, і в кінці кінців весь метан виявляється саме там. В інших океанах він розщеплюється, реагуючи з киснем, або поглинається метанотрофними мікроорганізмами, але в Арктиці занадто холодно і для того, і для іншого.
  Викид метану помічений поблизу тріщин. Еллен Дамм з Інституту полярних і морських досліджень ім. Альфреда Вегенера (ФРН) пояснює це тим, що метан випаровується тільки зі схвильованої водної маси, а це, в свою чергу, найчастіше трапляється з приходом осені, коли у воді починають формуватися кристали льоду, створюючи турбулентність.
   Юен Нісбет з Лондонського університету (Велика Британія), втім, вважає, що внесок цього процесу у зміну клімату, швидше за все, мінімальний.
   Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Geoscience.
   Підготовлено за матеріалами NewScientist.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 1804 | Додав: wiktor | Теги: Океан, метан, вода, Арктика | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar