Головна » 2012 » Апрель » 3 » Океан нагрівається вже років сто
06:53
Океан нагрівається вже років сто
 Океан нагрівається вже років сто    Аналіз даних про температуру Світового океану з 1870-х років показав, що потепління почалося принаймні 100 років тому.
  Дін Реммі з Інституту океанографії ім. Скріппса при Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго (США) і його колеги з'ясували, що за цей період верхній 700-метровий шар океану прогрілося в середньому на 0,33 ˚ C. Найбільше зростання показала поверхню - 0,59 ˚ C, на 900-метровій глибині температура зросла всього на 0,12 ˚ C.
     Це перше дослідження подібного роду: до сих пір ніхто не займався порівнянням даних, отриманих епохальною експедицією корабля «Челленджер» (1872-1876) і сучасної всесвітньої програми «Арго». Хоча у першому випадку вдалося охопити всього близько 300 проб води, це досить солідна основа для порівняння. Варто зазначити, що в рамках проекту «Арго» працюють майже 3500 буїв, які передають інформацію про температуру і солоність кожні 10 днів. Опубліковано вже більше тисячі наукових робіт, заснованих на цій базі.
   Попередні дослідження встановили, що близько 90% загального обсягу додаткового тепла, що надійшло в кліматичну систему Землі з 1960-х років, запасено океаном. За новими даними, планета почала накопичувати тепло як мінімум на півстоліття раніше.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Climate Change.
  Підготовлено за матеріалами Інституту океанографії ім. Скріппса.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 1681 | Додав: wiktor | Теги: Океан, тепло, вода, Челенджер, Арго | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar