Головна » 2010 » Декабрь » 9 » Дощі залили Панамський канал
18:52
Дощі залили Панамський канал
http://www.vokrugsveta.ru
Панамський канал, повінь, дощ, Атлантичний,і Тихий океан        Панамський канал, який з'єднує Атлантичний і Тихий океани, закритий для проходу суден, повідомляє BBC News. Проливні дощі спровокували підвищення рівня води, і в окремих частинах каналу він досяг критичного рівня і становить небезпеку для судноплавства. Адміністрація каналу обіцяє якнайшвидше відрегулювати рівень води за допомогою системи шлюзів. Рух суден буде відновлено в найближчий час.

Щорічно через канал проходить близько 14 тис. судів, що складає 5% від загального обсягу вантажоперевезень в усьому світі. Востаннє канал закривали під час вторгнення США в Панаму в 1989 році.

Панамський канал - найкоротший судноплавний шлях між Атлантичним і Тихим океанами. Загальна протяжність Панамського каналу складає 81,6 км, з них 65,2 км - по суші і 16,4 км - по дну Панамської та Лімонской бухт. Час проходження суден через канал - 7-8 годин, пропускна здатність - 36 суден на добу. Дві третини вантажів, що перевозяться Панамським каналом, товарів, прямують із США або до Сполучених Штатів. Другим найбільшим користувачем каналу є Китай.

Нагадаємо, що будівництво Панамського каналу тривало майже 40 років. Розпочате французами, воно завершилося під американським прапором. Офіційне відкриття Панамського каналу відбулося 12 червня 1920

Зона Панамського каналу ставала предметом серйозних конфліктів між США і Панамою в 1947, 1959 і 1964 роках. У 1967 році почалася розробка проекту договору, який передбачає суверенітет Панами в зоні каналу і створення об'єднаного управління ім. Панама цей проект відкинула. Лише в 1977-му на підставі договору Картьера - Торріджоса зона каналу перейшла під юрисдикцію Панами. Була також створена спеціальна комісія, до відання якої входила його експлуатація. До 1990 року комісію очолював громадянин США, який призначається президентом, а з грудня 1999-го - громадянин Панами, також призначався президентом США. У 2000 році Панамський канал був повністю переданий Панамі. Америка залишила за собою право військового втручання в обставини, які загрожують порушення безпеки та нейтралітету Каналу.

Зараз ведуться роботи з розширення Панамського каналу. Рішення про реконструкцію каналу було схвалене громадянами Панами на всенародному референдумі в жовтні 2006 року. Проект вартістю $ 5,25 млрд припускає подвоєння пропускної здатності каналу. Запланована установка ще однієї, третьої, системи шлюзів, яка дозволить більш сучасним суднам проходити через Панамський канал. Завершення будівництва заплановано на 2014 рік.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3779 | Додав: wiktor | Теги: Атлантичний, дощ, Тихий океан, Панамський канал, повінь | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar