Головна » 2011 » Сентябрь » 29 » Швейцарія відмовляється від ядерної енергії
11:15
Швейцарія відмовляється від ядерної енергії
  Швейцарія, АЕС, ядерна енергетика, парламент Вчора, 28 вересня, верхня палата швейцарського парламенту схвалила плани щодо поступового припинення експлуатації АЕС у найближчі два десятиліття.
   У червні те саме рішення ухвалила нижня палата парламенту Швейцарії, послухавши урядовим рекомендацій. Рішення про «відставку» мирного атома назрівало довго, а його причиною стали дорожнеча одержуваного таким способом електрики і невиправдано високі витрати на модернізацію станцій і підвищення їх безпеки. Однак все закрутилося, коли трапилася аварія на японській АЕС «Фукусіма-1».
  Отже, першим з п'яти повинен бути закритий об'єкт «Безнал I», і станеться це у 2019 році. А крапку у використанні Швейцарією мирного атома поставить виведення з ладу АЕС «Лайбштадт» в 2034 році.
  Чиновники підрахували, що переведення національної енергетики на без'ядерні рейки буде коштувати 0,4-0,7% ВВП (приблизно $ 1,6-2,8 млрд) на рік. На заміну повинні прийти енергія води та інших поновлюваних джерел, в крайньому випадку - викопне паливо.
  Швейцарські бізнесмени, пов'язані з енергетичною галуззю, неоднозначно поставилися до рішення властей. Але відзначили, що з боку уряду було дуже розумно не припиняти експлуатацію АЕС одномоментно. Екологи ж, як неважко здогадатися, дуже задоволені. Так, президент-засновник Міжнародного Зеленого Хреста Михайло Горбачов похвалив мужність парламентаріїв і заявив, що чорнобильська і фукусімская трагедії не залишають іншого вибору.
  Чотирма місяцями раніше заглушити всі реактори до 2022 року вирішила Німеччина. Місцеві політики керувалися тими ж міркуваннями, що і їх швейцарські колеги.
  Підготовлено за матеріалами Франс Прес.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 3050 | Додав: wiktor | Теги: Парламент, ядерна енергетика, Швейцарія, АЕС | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar