Головна » 2012 » Ноябрь » 18 » Сила посухи перебільшена
08:28
Сила посухи перебільшена
  Міжурядова група експертів зі зміни клімату пророкує активне розширення посушливих областей в результаті глобального потепління, але, мабуть, помиляється. Сучасні методи оцінки тяжкості посухи невірні, говорить нове дослідження. Ситуація не настільки погана, як малюють кліматологи.
   Для оцінки балансу опадів і втрати вологи грунтом (або шляхом прямого випаровування, або в результаті засвоєння води рослинами з подальшою її втратою через листя) використовується індекс посушливості Палмера. Метод оцінки, як правило, враховує лише температуру та географічну широту місцевості. Він користується популярністю в першу чергу завдяки своїй простоті, вказує гідролог Джастін Шеффілд з Прінстонського університету (США). Природно, чим простіше технологія, тим грубіший результат.
   Ученим давно відомо, що випаровування залежить і від інших факторів: швидкості вітру, відносної вологості повітря і кількості сонячного світла, що досягає поверхні Землі на різних довжинах хвиль. Але тільки зараз за допомогою супутникових даних пан Шеффілд і його колеги змогли реконструювати глобальні дані по цих параметрах аж до 1948 року. Потім дослідники перерахували силу посухи з 1948 по 2008 рік.
  З'ясувалося, що показники посухи за цей період значно завищувалися. Наприклад, нова методика показала, що з 1980 по 2008 рік площа областей, що зазнали сильного браку вологи, зросла приблизно на 0,8% на рік, що в сім (!) раз менше оцінок, заснованих на одній лише температурі. Висновки підтверджують попередній аналіз тієї ж групи вчених, який показав, що в основному посуха припала на 1950-ті і 1960-ті роки, тобто не була викликана глобальним потеплінням.
  Присоромлені колеги захищаються. Пірс Форстер з Університету Лідса (Велика Британія) в спеціальній заяві вказав на те, що посухи в Європі, Африці і Китаї все одно стали більш серйозними в другій половині XX століття, як би не оцінювався розмір посушливих територій. Крім того, посуха не єдина небезпека, підкреслює кліматолог. Висока температура здатна вбити сільськогосподарські культури і без засухи. Коротше кажучи, пан Шеффілд і його колеги вказали на важливий недолік, але це не зменшує рівень загрози для харчової промисловості у зв'язку зі зміною клімату.
  Автори нового дослідження з останнім висновком не сперечаються. Більш того, вони відзначають, що ряд факторів навіть компенсував ефект глобального потепління, а інакше засуха була б ще сильнішою. Справа в тому, що кількість сонячного випромінювання, що досягає Землі, дещо знизилася з 1960-х по 1990-ті завдяки забрудненню атмосфери частинками, які розсіюють світло певних довжин хвиль назад у космос. Крім того, у розглянутий період поблизу поверхні планети впала швидкість вітру, що допомогло зменшити випаровування.
   Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.
   Підготовлено за матеріалами ScienceNOW і NewScientist.

Фото: allmir.net
Джерело: http://science.compulenta.ru/721051/
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 3968 | Додав: wiktor | Теги: методика, вологість грунту, експерти, опустелювання, Дослідження, водний баланс, посуха | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar