Головна » 2010 » Август » 21 » У Великого Бар'єрного рифу знайшовся старший брат
00:46
У Великого Бар'єрного рифу знайшовся старший брат
Великий бар'єрний риф, дослідження, ехолокатор     Одна з головних визначних пам'яток Австралії обзавелася "клоном". Вчені з університету Сіднея (University of Sydney) підтвердили давню здогадку: недалеко від Великого Бар'єрного рифа існує давніша аналогічна структура.

Ще в 2007 році сейсмічні дані і виміри ехолокаторами показали, що на морському дні розташовуються дивні гребені і "басейни". У лютому-квітні минулого року дослідники взяли 34 зразка донних відкладень у трьох різних місцях і виявили, що всього в 600 метрах від Великого Бар'єрного рифа розташовується більш старі коралові рифи.

На поверхню витягли проби, які свідчать: скам'янілий риф йде в глибину на 110 метрів. Вік коралів в цьому утворенні доходить до 169 тисяч років.

Знахідка міняє уявлення вчених про виникнення Великого Бар'єрного рифа. Раніше вважалося, що він сидить на поверхні більше стародавнього, мертвого побратима. Тепер же висунута нова гіпотеза.

Ймовірно, з закінченням останнього льодовикового періоду і підйомом рівня моря мешканцям "старшого" рифу стало бракувати світла. Тому частина личинок перемістилася на мілководді і поступово утворила Великий Бар'єрний риф.

Джерело: http://podrobnosti.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3063 | Додав: wiktor | Теги: Дослідження, Великий бар'єрний риф, ехолокатор | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar