Головна » 2011 » Июнь » 15 » Сьогодні відбудеться повне місячне затемнення
18:30
Сьогодні відбудеться повне місячне затемнення
Місяць, місячне затемнення, 15 червня    Напівтіньова фаза розпочнеться о 17.23 UTC, часткова - в 18.22 UTC (21:22 за київським часом) і закінчиться о 22.02 UTC (в 1.02 16 червня в Києві). Повне затемнення у Києві настане в 23:22, триватиме 1 годину 51 хвилину (максимальна фаза - в 20:12:37 UT (16 червня в 23:12:37 за київським часом), і, відповідно, припиниться в 0:03 16 червня. Закінчиться напівтіньове затемнення в 23.02 UTC. Таким чином тривалість повної фази - 1 година 40 хвилин, а від моменту входу Місяця в півтінь до її виходу пройде 5 годин 40 хвилин. Це буде найдовше місячне затемнення за останні 11 років.
  Сьогоднішнє затемнення можна буде побачити з дуже багатьох місць, за винятком більшої частини Північно-американського і заходу Південно-американського континентів. У Росії це явище не зможуть спостерігати на Далекому Сході, на півночі Сибіру і Уралу, в Мурманській області та на Новій Землі. Найчіткіше його буде видно на Північному Кавказі, в Південному і Приволзькому федеральних округах, а також на півдні Уралу.
  Цікаво, що навіть у повній фазі місяць не зникне повністю, а всього лише поміняє свій звичайний колір на темно-червоний.
   При повному затемненні така картина звичайна. Коли Місяць повністю занурюється у тінь Землі, її все ще продовжує висвітлювати переломлений сонячне світло, що проходить крізь земну атмосферу, при цьому короткохвильова частина сонячного спектра поглинається атмосферою.
  Останній раз подібне затемнення трапилося 16 липня 2000-го року. Любитель-астроном Ноель Манфорд з Нової Зеландії зняв цю подію з допомогою домашнього телескопа. Він стверджує, що того разу в середині повної фази колір Місяця був більш однорідний, ніжний і м'який, ніж зазвичай, і, крім того, це затемнення було найбільш світлим з усіх, які він бачив.
  Наступне повне місячне центральне затемнення можна буде спостерігати тільки 27 липня 2018-го року. Повністю його можна буде побачити тільки в Західній Африці і Центральній Азії, початок також буде помітно в Південній Америці Східній Африці та Європі, а завершальні фази - у Східній Азії та Австралії.
Фото: www.vokrugsveta.ru
Джерело: http://www.segodnya.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2273 | Додав: wiktor | Теги: Місяць, 15 червня, місячне затемнення | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar